Armata SUA a simulat recent distrugerea unui sistem de apărare aeriană şi a unei nave de război cu o versiune robotizată a lansatorului multiplu de rachete HIMARS, iar prezentarea pare inspirată din celebrele filme de acţiune produse la Hollywood.
Armata SUA şi-a prezentat ultima armă ca la Hollywood. Este devastatoare. În filmuleţul de prezentare, se pare că unul dintre obiectivele distruse este un sistem de apărare aeriană de fabricație rusească (n.r. - S-400) folosind o versiune robotizată a lansatorului multiplu de rachete HIMARS.
Lansatorul multiplu robotizat de tip Autonomous Multidomain Launcher (o versiune robotizată a lansatorului multiplu de rachete HIMARS) a fost testat la 16 iunie, în cadrul unui exerciţiu de la Fort Sill, Oklahoma. S-a dorit verificarea capacităţii de neutralizarea navelor inamice și a altor sisteme defensive în cadrul operațiunilor complexe din teatrul Indo-Pacific. Testul a fost însoțit de o scurtă prezentare video foarte spectaculoasă.
Cât de rapid se desfăşoară operaţiunea
În filmuleţul dat publicității de armata SUA sunt expuse două avioane de transport C-130 Hercules care aterizează pe un aerodrom pe o insulă din teatrul Indo-Pacific. La scurt timă după aterizare, două sisteme de artilerie reactivă sunt plasate în poziție de tragere.
Un sistem robotizat de artilerie reactivă lansează o rachetă Precision Strike (PrSM) cu rază extinsă (ER) pentru a neutraliza un sistem de apărare antiaeriană. În acelaşi timp, un sistem HIMARS cu echipaj uman neutralizează un vas de război inamic tot cu o rachetă Precision Strike.
Odată ce rachetele și-au atins țintele, lansatoarele multiple sunt îmbarcate înapoi în avioanele C-130, care decolează spre bază. În acest timp, avioanele de vânătoare americane distrug alte ținte profitând de fereastra de oportunitate creată de distrugerea țintelor inamice. AML este o versiune robotizată a sistemului HIMARS care include tehnologii precum navigație autonomă pe o rută predeterminată sau care urmăreşte traseul unui alt vehicul, cum ar fi un sistem HIMARS cu echipaj.
Tehnologie gândită pentru misiunile considerate periculoase
Sistemul autonom este echipat cu o instalație controlată de la distanță. Testul a demonstrat americanilor că lansatorul autonom îi poate ajuta să îndeplinească misiunile considerate periculoase sau care nu pot fi realizate cu sistemele actuale. Precision Attack Missile (PrSM) a fost proiectată să fie introdusă în serviciu în 2023 şi este o rachetă cu rază mare de acțiune (peste 500 de kilometri). Ea va fi folosită pentru sistemele de artilerie reactivă M270 MLRS și M142 HIMARS.
În acest context se va face înlocuirea rachetelor MGM-140 ATACMS, cu o rază de acțiune semnificativ mai redusă. În 2020, armata SUA a început să testeze un cap de dirijare multi-senzor care va permite rachetelor PrSM să urmărească emisii radio sau radar. Asta înseamnă că vor putea fi folosite și pentru neutralizarea sistemelor de apărare aeriană.
Şi România are sistemul HIMARS
Capul de dirijare multi-senzor a fost dezvoltat inițial pentru a putea folosi rachetele PrSM împotriva țintelor navale. „Folosirea artileriei reactive din componența forțelor terestre pentru a deschide o cale de atac aviației este un element central al conceptului strategic Joint All-Domain Operations, astfel că o misiune de acest fel a devenit primară.
În primul rând, abordarea PrSM Spiral One este împotriva sistemelor integrate de apărare aeriană”, a declarat a declarat generalul american John Rafferty, directorul de modernizare a artileriei Armatei SUA, conform Breaking Defense.
Conform umbrela-strategica.ro, România este unul dintre cei mai noi utilizatori ai sistemului HIMARS. Ţara noastră a comandat pentru început trei sisteme sol-sol (54 de instalații de lansare), iar achiziția fiind realizată prin programul Foreign Military Sales direct de la Administrația SUA.
Un lansator HIMARS poate trage până la șase rachete 227 mm M270 ghidate MLRS (GMLRS). Ele pot atinge distanțe de peste 70 km. Poate fi trasă şi o rachetă tactică MGM-140 (Army Tactical Missile System – ATACMS) cu o rază de acțiune de 300 km. De asemenea, sistemul are şi două rachete PrSM, care pot lovi ținte la peste 500 de kilometri.