Armata rusă şi-a anunţat joi retragerea din Insula Şerpilor, un punct strategic în Marea Neagră cucerit de Moscova încă din primele zile ale invaziei sale în Ucraina la 24 februarie, după mai multe săptămâni de bombardamente intense.
„La 30 iunie, în semn de bunăvoinţă, forţele armate ruse, care şi-au îndeplinit obiectivele stabilite în Insula Şerpilor, şi-au retras garnizoana de aici”, a indicat Ministerul rus al Apărării, afirmând că acest gest ar trebui să faciliteze exporturile Ucrainei de cereale.
Ucraina a distrus un important sistem de rachete amplasat de Rusia pe Insula Șerpilor
Pe de altă parte, comandamentul Operațional Sud a anunțat că forțele armate ucrainene au distrus un important sistem de rachete amplasat de Rusia pe Insula Șerpilor. Zona este considerată strategică pentru Moscova și există tot mai multe păreri care spun că Putin vrea să controleze Marea Neagră.
Forțele armate ale Ucrainei au lovit un alt sistem rusesc de rachete Pantsir-S1 pe Insula Șerpilor. Este vorba despre un sistem de rachete antiaeriene conceput pentru a oferi apărare împotriva aeronavelor, elicopterelor, munițiilor de precizie sau rachetelor de croazieră, potrivit unei postări pe Facebook a Comandamentul Operațional Sud.
Potrivit sursei citate, trupele ucrainene au efectuat peste 150 de operațiuni. În urma acestora armata rusă a pierdut peste 40 de militari, două obuziere Msta-B, un obuzier Msta-S autopropulsat, trei vehicule blindate de luptă și alte piese de echipament auto și un depozit de combustibil și lubrifianți.
O adevărată fortăreață
Imaginile din satelit au arătat că Rusia a plasat pe Insula Șerpilor sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă de acţiune Tor, cât şi Pantsir, sisteme antiaeriene cu raza medie.
Vladimir Putin a cerut să fie aduse și puternice sisteme de rachete sau sisteme de bruiaj care încearcă să zădărnicească orice activitate militară în zonă. Rușii au amplasat trei sisteme de rachete cu lansare multiplă Grad, două sisteme de rachete antiaeriene Tor (mobile şi autopropulsate, cod NATO Gauntlet), patru sisteme de apărare antiaeriană Pantsir- S1 (mobile şi autopropulsate, cod NATO SA-22 Greyhound), precum şi alte 10 echipamente care sunt acoperite cu plase de camuflaj.
Vrea să stăpânească Marea Neagră
Insula Șerpilor este un punct strategic pentru ruși. Experții militari spun că Vladimir Putin vrea să pună mâna pe Marea Neagră, iar România riscă să piardă gazele din zonă.
„Evaluarea noastră fără echivoc este că Insula Şerpilor reprezintă un obiectiv strategic care va fi utilizat de Federaţia Rusă pentru a controla întreaga parte de nord-vest a Mării Negre”, a declarat, în luna mai, purtătorul de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Vădim Skibiţki.
Și fostul director al Serviciului Român de Informaţii, Costin Georgescu, a declarat că Vladimir Putin este foarte interesat de Insula Șerpilor.
„De acolo pot sta cu ochii pe Odessa, dar şi pe partea vestică a litoralului ucrainean. Mai mult, foarte important pentru noi, de pe Insula Şerpilor ruşii pot supraveghea cu uşurinţă Delta Dunării, Constanţa şi chiar Baza Mihail Kogălniceanu. În plus, aşa cum nu mai recunosc mai multe tratate internaţionale, ruşii vor contesta cu siguranţă decizia Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga, în urma căreia România a primit 9.700 km2 de spaţii maritime, platou continental şi zonă economică exclusivă în Marea Neagră“, a declarat Costin Georgescu.