Armata rusă lovită de dezertări în masă. Ce riscă militarii care fug de război

Armata rusă lovită de dezertări în masă. Ce riscă militarii care fug de război Război în Ucraina / Sursa foto: Facebook

De la începutul războiului din Ucraina s-a înregistrat o creștere uriașă a numărului soldaților ruși care au dezertat din armata rusă, potrivit cifrelor furnizate de un organ de investigație independent, notează revista Newsweek.

Exod al celor care au vrut să evite luarea în armata rusă

În primele luni ale invaziei pe scară largă a Ucrainei, a avut loc un exod al bărbaților din Rusia cu vârsta potrivită pentru recrutare. Iar printre cei care au plecat pe front, în Ucraina, au existat numeroși soldați ruși consemnați în rapoarte a avea un moral scăzut sau care manifestau neîncredere și nemulțumire față de comandanții lor.

Pe parcursul războiului, autoritățile ruse au înăsprit pedepsele din codul penal pentru a crește disciplina în cadrul forțelor armate. Asta în ciuda faptului că Rusia nu este angajată oficial într-un război, ci într-o „operațiune militară specială”, legea marțială nefiind introdusă, iar mobilizarea anunțată de Putin în septembrie 2022 fiind descrisă ca fiind doar „parțială”.

Creștere a numărului dezertorilor din armata rusă

Numărul soldaților ruși acuzați de părăsirea unităților lor a crescut de aproape cinci ori față de anul trecut, potrivit cifrelor publicate în martie de publicația rusă Proekt, care se bazează pe statisticile instanțelor. Rezultatul confirmă creșterea uriașă a numărului de militari care caută o cale de a scăpa de război.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform Proekt că în 2023, 4.373 de persoane au fost condamnate pentru abandonarea neautorizată a unității lor – o creștere de cinci ori față de cele 887 de cazuri din anul precedent. Aceasta a fost, de asemenea, o creștere de aproape nouă ori față de cele 527 de cazuri înregistrate în 2021, cu un an înainte de război.

Între timp, 289 de militari au fost acuzați anul trecut de nerespectarea ordinelor. Înainte de 2023, o astfel de acuzație era rară, cu doar nouă cazuri în ultimii cinci ani per total. Tot în 2023, 129 de persoane au fost judecate pentru „dezertare”, în timp ce 31 au fost acuzate de simularea unor boli sau răni sau de recurgerea la alte metode de sustragere de la serviciul militar.

Pedepse dure pentru dezertorii ruși

Refuzul clar de a lupta se pedepsește în medie cu doi ani și trei luni de închisoare într-o colonie penală, dar dezertarea primește o pedeapsă mai severă, a spus Proekt.

Publicația a menționat că opt bărbați mobilizați au fost au primit până la șapte ani într-o colonie cu regim strict pentru părăsirea, cu arme și muniții a unității lor, cantonată în regiunea ucraineană Lugansk.

„Sentințele care au ca obiect infracțiunile comise în contextul reprezentat de „conflict armat sau ostilități” sunt pronunțate în cei mai duri termeni”, a spus Proekt în analiza sa de luna trecută, adăugând că există „probabil mult mai multe acțiuni represive” ale autorităților, deoarece nu toate procesele ar apărea în listele afișate de instanțele ruse.

Forțele ruse s-au confruntat cu pierderi uriașe în timpul invaziei pe scară largă a lui Vladimir Putin, în Ucraina, iar cele mai recente cifre ale Statului Major al Ucrainei, publicate miercuri menționează un număr de morți și răniți de partea rusă, de 433.090 de militari, deși alte estimări sunt mai mici.

Există speculații că, după victoria sa la alegerile controlate de Kremlin de weekendul trecut, Putin va anunța un alt plan de moblizare pentru a compensa numărul de trupe în scădere.