Armata rusă, față-n față cu militarii ucraineni

Armata rusă, față-n față cu militarii ucraineni

Violențele au escaladat în Ucraina în ultima săptămână, autoritățile de la Kiev anunțând pentru prima oară lupte directe cu forțele rusești, în estul țării. Moscova, însă, neagă, din nou, că ar fi trimis trupe în Ucraina.

Ucraina spune că forțele ruse au atacat, marți, două posturi de control lângă orașul Slovianoserbsk din regiunea Luhansk, dar Moscova a replicat că există doar „voluntari ruși” care luptă alături de rebelii separatiști din țara vecină.

În ultimele zile, însă, luptele s-au intensificat pe linia frontului din cele două regiuni estice: Donețk și Luhansk. Forțele separatiste au luptat pentru preluarea controlului asupra ruinelor aeroportului din Donețk, iar atacul s-a soldat cu moartea a cinci civili și cel puțin 30 răniți.

Ucraina își întărește forțele armate

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk a declarat că autoritățile au trimis Parlamentului o lege ce prevede creșterea numărului militarilor până la 250.000, de la 68.000, în prezent.

Mai mult de 9.000 de soldați ruși și peste 500 de tancuri, artilerie grea și vehicule militare de transportul sunt desfășurate în estul Ucrainei, a spus, ieri, președintele ucrainean Petro Poroșenko(foto). Dacă Rusia închide frontiera cu Ucraina și retrage trupele de pe teritoriul vecin, conflictul se încheie, a explicat Poroșenko. El a fost nevoit să-și scurteze participarea la Forumul Economic Mondial de la Davos (Elveția) și să se întoarcă acasă, din cauza înrăutățirii situației de securitate.

Ucrainenii au precizat că două batalioane, de câte 400 de soldați ruși, au trecut granița în Ucraina, luni, o declarație respinsă de Ministerul Apărării de la Moscova, care a calificat-o drept „halucinații despre o invazie rusească”.

Consilierul lui Poroșenko, Iuri Biruikov, a scris pe Facebook că în urma unei bătălii, soldată cu pierderi de vieți omenești și capturarea a opt soldați ucraineni, armata ucraineană a recucerit majoritatea zonelor din jurul fostului aeroport din Donețk. Televiziunea de stat rusă a difuzat o înregistrare cu interogatoriul soldaților luați prizonieri, dar liderul separatist Aleksandr Zakharchenko susține că tentativa armatei Ucrainei de a prelua aeroportul „a eșuat”.

Strategia rușilor

Cu o zi înainte, Vladimir Putin a declarat că țara sa trebuie să-și întărească apărarea în fața „provocării unor state care amenință Moscova”.

Înaintea unei întâlniri cu omologii din Ucraina, Franța și Germania, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, declara că Rusia a făcut „tot ce a putut” pentru a rezolva acest conflict și pentru a menține integritatea teritorială a Ucrainei. El a precizat că Rusia nu dorește un nou Război Rece și că Occidentul nu va reuși „ceea ce și-a propus” și anume să izoleze Federația Rusă pe scena internațională.

Obama, despre agresiunea Rusiei

„Apărăm principiul conform căruia marile puteri nu trebuie să le hărțuiască pe cele mai mici, opunându-ne agresiunii ruse, susținând democrația în Ucraina și oferindu-le noi asigurări aliaților noștri din NATO”, a spus, marți seara, președintele american, Barack Obama, în discursul său anual despre Starea Națiunii. „Anul trecut, în contextul în care desfășuram munca dificilă de a impune sancțiuni, împreună cu aliații noștri, unii au sugerat că agresiunea președintelui rus Vladimir Putin constituie o demonstrație magistrală de strategie și de forță. Ei bine, astăzi, SUA sunt cele care se țin puternice și unite cu aliații lor, în timp ce Rusia este izolată, iar economia ei este distrusă”, a declarat el.