SE NAȘTE O ARMATĂ JIHADISTĂ în Franța? „Nu suntem pregătiți să facem față unei alianțe între TERORIȘTI și BANDELE din suburbii”
- Ovidiu Drug ă
- 16 noiembrie 2018, 00:00
Serviciile franceze de securitate sunt în alertă. Un cumul de factori amenință pacea din Hexagon, iar amenințarea islamistă este din ce în ce mai mare. Pe de o parte, e vorba de apropierea alegerilor europene, care dă un motiv în plus jihadiștilor să acțoneze. Dar asta nu e nici pe departe singura problemă. 30 de islamiști condamnați pentru implicare în acțiuni teroriste vor fi eliberați anul viitor. Alături de ei, din penitenciarele franceze vor ieși câteva sute de fundamentaliști radicalizați.
Serviciile de securitate se tem că, odată aflați în libertate, islamiștii vor lua legătura cu bandele care țin sub control suburbiile musulmane. Sunt sute de asfel de no-go zones în Hexagon. O sursă care a ținut să-i fie protejată identitatea i-a declarat faimosului jurnalist francez Yves Mamou că situația e delicată. „Avem 400 de astfel de suburbii. Locuiesc acolo cinci milioane de oameni, majoritatea musulmani. Cei mai mulți (90 la sută) muncesc din greu ca să supraviețuiască, dar există și o jumătate de milion de indivizi (10 la sută) care lucrează pentru salafiști sau pentru traficanții de droguri. Dacă numai 10 la sută din acești 10 la sută intră într-o alianță cu jihadiștii, vom avea de înfruntat o armată cu 50 000 de soldați. Poliția nu poate face față unui astfel de inamic intern”. Lucrurile sunt însă chiar mai grave, pentru că atât islamiții, cât și traficanții de droguri sunt puternic înarmați. Fostul ministru francez de interne declara după atentatele din 2015 că poliția confiscă și câte 6000 de arme anual, din care cam 1200 sunt arme militare. Estimările actuale arată că în întreaga țară există între trei și șapte milioane de arme deținute ilegal. Traficanții de droguri preferă pistoalele care pot fi ușor de ascuns și îi ajută să-și sperie rivalii și poliția. Islamiștii vor însă arme automate care să facă prăpăd. Există o ofertă consistentă pentru ambele categorii de clienți. Experții citați de Time spun că: ”Piața armelor acționează după regula simplă a cererii și ofertei. Începând din 2011, a fost observată o creștere a traficului ilicit de arme din Sud-Estul Europei spre țările din Uniunea Europeană. (…) Nu e vorba de transporturi mari, cu avionul sau cu TIR-ul. E mai mult un micro-trafic. Câteva arme ascunse în mașini mici. Astfel de transporturi sunt foarte greu de interceptat”. Armata jihadistă care pare să se formeze în suburbiile interzise autorităților poate conta pe o mulțime de arme și un contingent important de luptători. Nu-i lipsesc însă nici comandanții cu experiență. Potrivit statisticilor date publicității de autoritățile franceze în noiembrie anul trecut, aproximativ 1700 de musulmani francezi au luptat pentru ISIS în Siria și Irak. Cel puțin 278 au fost uciși. 302 s-au întors în Franța, inclusiv 66 de femei și 58 de minori. Ceilalți au fost luați prizonieri sau au fost nevoiți să se retragă în zonele controlate încă de jihadiști. Mulți încearcă încă să se întoarcă în Europa și să declanșeze jihadul pe teritoriul inamicului. E o amenințare pentru care autoritățile franceze nu sunt pregătite, susține sursa anonimă a lui Yves Mamou. „Nu avem suficiente informații. Întrebarea nu e dacă această amenințare e reală, întrebarea e dacă avem capacitatea să răspundem acestei amenințări. Nu am făcut niciun fel de pregătiri și nu avem capacitatea de a lovi o astfel de alianță (între jihadiști și interlopii din suburbii n.r.).”