Război în Israel, ziua 38. Benny Gantz se opune schimbării lui Netanyahu în timp de război

Război Israel. Sursa foto: Twitter

O nouă zi de război în Fâșia Gaza, cu armata israeliană în căutarea teroriștilor Hamas. Israelul respinge orice armistițiu, în ciuda presiunilor internaționale, acceptând doar „pauze umanitare”. Pe de altă parte, IDF acuză Hamas că atacă civilii care fug din calea războiului și se refugiază în sudul Fâșiei.

Update - Benny Gantz se opune schimbării lui Netanyahu în timp de război

Liderul de opoziție din Israel, Benny Gantz, se opune unei potențiale mișcări politice care s-ar pregăti pentru a-l înlocui pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu, a informat KAN Reshet B luni dimineață.

Benny Gantz a fost citat în conversații private ca afirmând că un prim-ministru nu poate fi înlocuit în timpul războiului.

În plus, surse apropiate lui Gantz au spus că discuțiile pentru detronarea lui Netanyahu sunt „nimic mai mult decât o iluzie”, conform raportului.

Armata israeliană a anunțat, în urmă cu câteva ore că au fost lansate mai multe rachete din Liban. Militarii din cadrul Apărării antiaeriene au identificat 15 rachete lansate de pe terenul controlat de Hezbollah.

IDF a reușit să intercepteze patru dintre proiectilele lansate, iar restul au căzut în zone deschise. Un număr de șapte soldați din armata israeliană au fost răniți în urma de proiectile de mortier.

În acest context, IDF a anunțat că a oferit o cantitate de 300 de litri de carburant pentru a fi utilizat în spitalul Al Shifa, din Gaza. Oferta ar fi fost refuzată, susțin oficialii israelieni. Cel care s-a opus ar fi fost șeful Ministerului Sănătății Hamas, Yosef Abu Rish.

Uniunea Europeană condamnă Hamas

Uniunea Europeană condamnă Hamas pentru că folosește „spitalele și civilii drept scuturi umane” în Gaza. Oficialii de la Bruxelles îndeamă, totodată Israelul, să dea dovadă de „reținere maximă” pentru a proteja civilii.

„UE este profund îngrijorată de adâncirea crizei umanitare din Gaza”, se arată într-o declarație emisă de șeful diplomației UE, Josep Borrell, citat de The Times of Israel.

Armata israeliană  a identificat un terorist crezut mort

Un terorist Hamas, declarat mort în 2014, a fost identificat în viață. El se numără printre cei care au planificat atacul criminal din 7 octombrie. Informația a fost confirmată de surse apropiate serviciilor israeliene de informații, conform Sky News.

Este vorba despre fratele lui Yahya Sinwar, liderul Hamas din Gaza și cel mai căutat terorist de către armata israeliană. Mohammed Sinwar trăiește în tunelurile de sub Gaza de ani de zile, au declarat pentru The Telegraph sursele citate.

Hamas l-a declarat în 2014, publicând chiar și o fotografie cu el întins pe spate, cu sânge în jur. De atunci, nu a mai fost văzut în public.

Teroriști Hamas arestați în Gaza

Agenția de securitate Shin Bet și armata israeliană au anunțat că au reținut aproximativ 20 de membri ai grupării teroriste Hamas. Aceștia au fost prinși „în inima Fâșiei Gaza” și au fost arestați. Ei vor fi audiați în Israel, scrie The Times of Israel.

„Interogatoriile agenților teroriști vor fi folosite pentru a obține informații actualizate de la sol și pentru a ajuta la continuarea manevrei la sol și a eforturilor de luptă”, spune Shin Bet.

Armata israeliană primește susținere din Germania

Cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat duminică, într-o dezbatere, că se opune unei încetări „imediate” a focului în Fâşia Gaza. El nu este de acord cu o astfel de decizie, în ciuda apelurilor pentru o oprire a războiului, venite din întreaga lume.

„Recunosc cu sinceritate că nu cred că apelurile la o încetare imediată a focului sau la o pauză lungă - care ar echivala aproape cu acelaşi lucru - sunt corecte, deoarece acest lucru ar însemna în cele din urmă că Israelul dă şansa Hamas să se refacă şi să obţină noi rachete”, a spus Olaf Scholz, citat de France Presse.

Cu toate acestea, cancelarul german a făcut apel la „pauze umanitare”.

Alți români repatriați din Gaza

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că încă 86 de cetățeni români și familiile lor au fost evacuate din Fâșia Gaza. Aceștia au trecut prin punctul de frontieră Rafah din Egipt.

„Cei 86 de cetățeni români și familiile acestora au fost preluați din punctul de trecere a frontierei Rafah de către o echipă din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE și reprezentanți ai Ambasadei României în R.A. Egipt, urmând a fi însoțiți până la Cairo de o altă echipă mobilă a Celulei de Criză MAE. Cetățenii evacuați urmează să ajungă în România în perioada următoare”, conform MAE.

Armata israeliană a ocupat Fâșia Gaza și a solicitat civililor să evacueze zona spre sud. Statul român a anunțat că va continua dialogul și negocierile pentru evacuarea și celorlalți români care sunt încă în enclavă. Până acum, de la începutul războiului în zonă au fost evacuați în România 134 de cetățeni români cu familiile lor.

Proteste împotriva manifestărilor antisemite în Franța

Peste 180.000 de persoane au ieșit în stradă în Franța, „pentru Republică, împotriva antisemitismului”. Un număr important de manifestanți, 105.000, au fost la Paris. Manifestațiile au avut loc în contextul creşterii numărului de acte ostile evreilor dupp masacrele comise de teroriștii Hamas pe 7 octombrie.

Pentru a menține ordinea au fost mobilizați peste 3.000 de poliţişti şi jandarmi, conform AFP.

Preşedintele Consiliului Reprezentativ al Instituţiilor Evreieşti din Franţa (Crif), Yonathan Arfi, a apreciat că „francezii au reacţionat în mod popular”. El a considerat că prezenţa şefului statului, care s-a alăturat doar „în spirit”, ar fi făcut ca evenimentul să fie „şi mai istoric”.

Netanyahu nu vrea ca armata israeliană să renunțe la Gaza

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, și-a exprimat punctul de vedere cu privire la viitoarea administrație din Fâșia Gaza. El a spus că Autoritatea Palestiniană (AP), în forma sa actuală, nu ar trebui să preia conducerea enclavei, relatează Reuters.

Israelul este hotărât să distrugă gruparea palestiniană Hamas, care guvernează Gaza, după atacul din 7 octombrie. Premierul Benjamin Netanyahu nu a spus cine ar trebui să guverneze Gaza. A precizat, însă, că armata israeliană va menține securitatea securitatea generală.

Washingtonul a transmis că Israelul nu poate ocupa enclava după război, iar secretarul de stat Antony Blinken a declarat că administraţia din Gaza trebuie reunificată cu Cisiordania. Aceasta este condusă de Autoritatea Palestiniană.