În ciuda sancțiunilor cu care sunt amenințați generalii și ofițerii în retragere care l-au somat pe Macron să oprească "dezintegrarea" Franței, revolta pare să se fi extins deja în rândurile armatei franceze.
Publicația de dreapta Valeurs Actuelles, cea care a publicat și primul text, a recunoscut că se pregătește și o a doua scrisoare susținută de sute, dacă nu aproape 2.000 de semnături.
Semne de răzvrătire în armata franceză
Marea amenințare a acestui nou document este că el este susținut de cadre militare care se află încă în activitate. Siguri că vor face parte unor represalii mult mai dure decât semnatarii primei scrisori, acești militari vor să rămână anonimi. Aici e, de altfel, și marea problemă pe care o au jurnaliștii Valeurs Actuelles, care vor să se convingă de faptul că semnăturile sunt eale, dar, pe de altă parte, să respecte dorința semnatarilor de a le fi protejată identitatea.
„Acesta este o scrisoare nouă, de data aceasta de la soldații activi, care s-au gândit cî o vom publica noi pentru că publicasem și scrisoarea anterioară", a declarat Geoffroy Lejeune, directorul editorial al săptămânalului Valeurs Actuelles. Geoffroy Lejeune spune că așteaptă, de altfel, să cunoască și versiunea finală a forumului, care din punctul lui de vedere nu este încă stabilită.
Macron, gesturi curtenitoare față de armată
Conștient de starea de răzvrătire din armată și de sondajele de opinie care arată că aproape jumătate dib francezi (49 la sută) sunt favorabili unei intervenții a armatei pentru a restabili ordinea, Macron încearcă să se arate cât mai apropiat de militari. Cu ocazia zilei de 8 mai, șeful statului francez și-a făcut apariția în compania șefilor de stat major. În încercarea de a mai domoli revolta militarilor care îl acuză de ineficiență șefului statului în probleme de securitate, Emmanuel Macron, abia întoars de la summit-ul european din Portugalia,a participat la ceremoniile dedicate victoriei împotriva nazismului. După ce a reaprins flacăra soldatului necunoscut, președintele a petrecut mult timp discutând cu diferiții șefi de cabinet adunați într-un cerc în jurul său, o discuție neobișnuită pentru sărbătorirea zilei de 8 mai.
„Nu-mi amintesc să mai fi văzut o astfel de imagine”, a comentat generalul Pellistrandi la postul BFMTV. „Acest moment este istoric", a spus și Jean Garrigues, istoric specializat în a cincea republică. Este un răspuns direct la adresa scrisorii militarilor”, notează Le Figaro.