International
Armata din Elveția, acuzată pentru achizițiile de bocancii militari fabricați în România. "Sunt produși cu salarii de mizerie, de doi franci pe oră!”
- Antonia Hendrik
- 18 noiembrie 2016, 20:58
Ȋn Elveția sunt polemici aprinse, după ce emisiunea Rundschau de la SRF – radio televiziunea elvețiană, a transmis un reportaj despre cum se produce în România echipamentul militar.
Recruții armatei elvețiene primesc noi ghete de luptă, făcute în România. Dar cei care produc bocancii trebuie să se descurce cu un salariu de mizerie, de doar 2 franci elvețieni pe oră. Iar asta este, în opinia jurnaliștilor elvețieni, inadmisibil.
Guvernul elvețian a semnat un contract cu firma italiană AKU, pentru realizarea a 80.000 de perechi de bocanci. Firma are sediul la Montebelluna, în provincia Treviso, dar are deschisă o filială de producție la Cluj. Aici sunt produși bocancii pentru armata elvețiană. De ce aici? Pentru că mâna de lucru este ieftină.
Lucrătorii primesc salarii de mizerie, de circa 300 de franci brut pe lună (n.r. – aprox. 1.200 RON). "Aproape două franci pe oră, ceea ce este mai puțin decât salariul minim în China. E prea puțin pentru ca o familie să supraviețuiască. Prețul alimentelor e mare, iar benzina este 1,2 franci. Mulți lucrători se împrumută pentru a ajunge la sfârșitul lunii”, acuză reporterii elvețieni de la Rundschau.
Ei au cerut explicații de la firma italiană, care a răspuns senină: "Noi plătim un salariu care corespunde salariului minim românesc”, și apoi au dat vina pe statul român. „Nu noi am fixat salariul minim, ci Parlamentul român”, au declarat italienii, care au adăugat că orele suplimentare se plătesc dublu și că există și prime pentru salariați, titrează activenews.ro.
Organizația Clean Clothes Campaign, care are filiale în 16 țări europene și luptă împotriva exploatării din industria textilă, critică salariile mici din România. „Guvernul elvețian, care este contractant, dictează condițiile pentru prețul de achiziție și deci și pentru ceea ce primesc lucrătorii”, a afirmat Corina Ajder de la Clean Clothes Campaign. „Produsele Made in Europa ar trebui să se realizeze în mod echitabil, dar nu e așa”, a mai afirmat Ajder.
Nu guvernul federal din Elveția le plătește salariul angajaților din România. Dar „el ar putea să impună, în legea privind achizițiile, standarde sociale, sub forma unor criterii sau condiții de atribuire", explică avocatul Marc Steiner, expert în dreptul achizițiilor publice. Standardele sociale pentru condițiile de muncă pot deveni un criteriu de atribuire al licitațiilor.
Eben spune că „în legea elvețiană, care acum favorizează doar furnizorii cei mai avantajoși din punct de vedere economic și interzice numai exploatarea copiilor sau munca forțată, ar putea fi formulate prevederi noi, mai stricte, așa cum sunt deja în alte state UE.”
Recomandările noastre