„Armata ascunsă” a lui Putin. Încearcă Rusia să destabilizeze democrațiile?

Într-o declarație recentă, președintele Franței, Emmanuel Macron, a afirmat: Rusia continuă să destabilizeze democrațiile occidentale. Una din țintele acestui atac este armata de troli de la Internet Research Agency din Sankt-Petersburg.

Boteazată pompos și occidental, Internet Research Agency este o clădire gri cu trei etaje situată pe strada Savuckina, în Sankt-Petersburg, orașul natal al lui Vladimir Putin.  Zi și noapte, aici muncesc sute de tineri care nu părăsesc aproape niciodată monitoarele calculatoarelor. Misiunea lor este inundarea rețelelor sociale cu informații false, mult discutatele „fake news”.

Aici este sediul organizației IRA (Internet Research Agency) a oligarhului Evgheni Prigojin (58 de ani), un apropiat al Kremlinului, și a armatei sale de troli.

Când Emmanuel Macron a afirmat, sâmbătă, la Conferința de Securitate de la Munchen că „Rusia va continua să încerce destabilizarea democrațiilor occidentale”, el s-a referit și la acest instrument pus în practică de Kremlin, scrie Le Point.

O îngrijorare recurentă a președintelui francez, chiar dacă subiectul care agită Franța de câteva zile, „dosarul Griveaux”, nu are legătură cu această fabrică de troli.

Pentru că Internet Research Agency și-a fixat ca obiectiv ținte de o mai mare amploare. Context în care agenția lui Progojin deține deja un titlu de glorie: acela de a interfera în desfășurarea alegerilor prezidențiale americane din 2016, recidivând în cadrul alegerilor pentru Camera Reprezentanților, doi ani mai târziu.

IRA este acuzată că a postat zeci de mii de mesaje, prin conturi false, pentru a influența votul americanilor în favoarea lui Donald Trump. Peste 120 de milioane de alegători au fost vizați în acest mod.

În februarie 2018, procurorul special Robert Mueller, însărcinat cu ancheta privind ingerințele Rusiei, l-a arătat cu degetul pe Evgheni Prigojin și pe alți 13 acoliți ai săi.

În septembrie 2019, departamentul Trezoreriei a emis noi sancțiuni împotriva lui Prigojin, vizând bunuri personale ale acestuia (trei avioane private și un iaht) și firmele sale offshore din Seychelles.

Măsuri mai mult simbolice pentru că Prigojin, în trecut închis pentru furt, cunoscut și sub porecla „bucătarul lui Putin”, continuă să acționeze în deplină impunitate.

„Dacă americanii vor să mă sancționeze, ei bine n-au decât”, a declarat, de altfel, Prigojin, după noile sancțiuni ale Washingtonului.

Puterea și influența lui Progojin au crescut substanțial după crearea societății militare private „Wagner”, ale cărei batalioane de mercernari acționează acum în special în Africa pentru a crește influența Moscovei asupra regimurilor de pe continentul african.

În cadrul uzinei de trolli din Sankt-Petersburg, cuvântul de ordine este simplu: productivitatea. Mărturii ale unor foști recruți ai IRA evocă un program de lucru de 12 ore (cu o oră pauză). Odată instalat în fața calculatorului, angajatul dă clic pe o pictogramă care îi indică tema zilei. Altfel spus, subiectul pe tema căruia trebuie să răspândească informații false.

Trebuie să posteze cel puțin 135 de comantarii pe zi, de câte 200 de semne fiecare. Nu se poate trișa, supraveghetorii veghează în spatele ecranelor respectarea normei. Și dacă lungimea cerută a textului nu este atinsă, el se colorează în roșu.

„Discuții” false sunt, de asemenea, organizate între trei sau patru recruți, unii reflectând opinia occidentală, alții întrupând patriotismul rus. Evident, ultimul cuvând trebuie să-l aibă „patrioții” ruși.

O atmosferă menținută datorită salariilor mult mai mari decât ale rușilor de rând: mai mult de 1000 de euro, în condițiile în care aceste posturi nu reclamă o calificare specială.

În cazul în care știrile false se bucură de larg succes, se acordă un bonus echivalent cu 30% din salariu. Sau amendă , în cazul în care comentariile proruse nu ies „victorioase” din dezbaterile online.

Dar nu totul se face de la distanță. Ancheta procurorului Robert Mueller a dezvăluit că fidelii lui Prigojin au venit și în Statele Unite. Cu doi ani înaintea alegerilor prezidențiale, Ana Bogaceva a vizitat nouă state americane în trei săptămâni, plecând apoi cu un mare număr de echipamente electronice.

În octombrie anul trecut, Bogaceva a fost arestată pe aeroportul din Minsk (Belarus), la cererea Interpolului. Și apoi repede eliberată după un avertisment „amical” adresat de Moscova aliatului bielorus.