Armamentul vândut de SUA în Europa de Est ar putea determina Rusia să atace?

Armamentul vândut de SUA în Europa de Est ar putea determina Rusia să atace?

Cercetările sugerează de asemenea că modificarea balanței puterii generează un risc mai mare de conflict.

Există multe analize privind așa-zisa „capcană a lui Tucidide” - situația în care un hegemon în declin încearcă să împiedice, prin intermediul forței, ascensiunea unui rival -, întrucât ea i se poate aplica relației sino-americane. Însă condiții similare există și în Europa de Est. Rusia nu se poate măsura nicidecum cu NATO, dar în prezent ocupă o poziție de preeminență strategică la granițele ei, este o putere nucleară, are o puternică armată convențională, are o populație și economie incomparabil mai mari decât ale majorității vecinilor ei și își menține o sferă de influență considerabilă. În același timp, populația țării se împuținează, iar economiei ei îi lipsesc mărimea și dinamismul necesare pentru a putea finanța orice ar putea aduce cu prezența globală a URSS.

Deși predominanța ei în regiune va rămâne un dat pe termen scurt și mediu, decalajul dintre puterea rusă și cea a vecinilor ei se diminuează. Luate la un loc, atât marile achiziții (cum sunt avioanele militare de generația a cincea cumpărate de Polonia) cât și cele mai modeste (elicopterele Black Hawk cumpărate de state baltice) erodează avantajul strategic al Rusiei mai rapid decât se anticipa. Evident, acesta și este obiectivul ajutoarelor militare americane, iar susținătorii lor pretind că ele descurajează agresiunea și prin urmare fac un conflict mai puțin probabil. Dar, dacă Moscova va ajunge la concluzia că nu poate inversa acest declin relativ, în vreme ce vecinii ei semnalează că se pregătesc de luptă, ea va fi tentată să-și întețească activitățile cinetice [eufemism pentru acțiuni de luptă efectivă, război - n.trad.] cât timp avantajul ei militar convențional e cât mai mare cu putință.

Acest gen de gândire - n-ar trebui uitat - a fost un factor important al declanșării primului război mondial: îngrijorați că poziția Rusiei se întărește cu fiecare an ce trece în detrimentul lor, strategii germani au îndemnat la un război ofensiv cât timp încă mai dețineau avantajul.

Ne puteți urmări și pe Google News