„Arma prostească” pe care Delta Force a folosit-o pentru a-l captura pe dictatorul Manuel Noriega

„Arma prostească” pe care Delta Force a folosit-o pentru a-l captura pe dictatorul Manuel Noriega

Manuel Noriega a instalant o juntă militară în Panama din 1983 până în 1989. O dictarută care i-a făcut să sufere pe cetățenii acestui stat, iar după șase ani, Noriega a fost înlăturat de la putere de trupele Statelor Unite în timpul invaziei din Panama. Dar modul în care americanii l-au capturat pe acesta a fost unul incredibil și surprinzător, dar și blamat.

Încă din anii `50, Manuel Noriega a fost un colaborator de seamă al CIA, fiind una dintre cele mai apreciate surse de informații ale Agenției, mai ales când venea vorba de lupta împotriva insurgenților din America Centrală și de Sud.

Totodată, Noriega devenise și baron al drogurilor, dar CIA i-a permis să lucreze în aces „front”, deoarece era informator prețios. În 1988, SUA l-a pus sub acuzare pe Noriega pentru trafic de droguri în Miami, Florida. Un an mai târziu, americanii au intrat în Panama pentru a-l înlătura de la putere. 

S-a refugiat într-un lăcaș papal, interzis acțiunilor militare

Odată ce SUA a năvălit în Panama, Noriega a fugit de arestare în locațiile diplomatice al Sfântului Scaun din Ambasada Vaticanului. Dictatorul a crezut că Ambasada Vaticanului împreună cu consilierii săi cei mai buni și liderii politici ai regimului său îi vor oferi un refugiu pentru a-l scăpa din mâinile amercanilor. În 1989, președintele George H. W. Bush a inițiat „Operațiunea Just Cause”, pentru a-l prinde pe Noriega, dar și pentru a proteja integritatea Tratatelor Torrijos-Carter. Noriega s-a refugiat în Ambasada Vaticanului pe 23 decembrie 1988. Acolo, nunțiul papal Monseniorul Sebastiano Laboa, care era un înalt reprezentant diplomatic al Vaticanului, nu avea nicio intenție de a-l preda pe Noriega autorităților americane.

Ne puteți urmări și pe Google News

Planul lui Noriega era să fugă de la Nountura apostolică într-o altă națiune controlată de Vatican în America de Sud, oricât de absurd ar fi fost că biserica romano-catolică să protejeze un criminal politic ca el. Astfel, nicio forța militară nu avea dreptul de a pătrunde în acest loc „temeinic sacrosanct”. În disperarea sa, Noriega a amenințat Nunțiul Papal cu război de gherilă dacă nu i se acordă azil.