Arma Invizibilă a Chinei care dă frisoane la Pentagon

Arma Invizibilă a Chinei care dă frisoane la Pentagon

China a început „producția de masă” a avioanelor de luptă invizibile de generația a cincea, J-20B, în tentativa de a obține controlul asupra spațiului aerian local de la vecinii săi, aliați ai SUA.

„Va fi foarte greu pentru noi să ținem pasul cu numărul (de avioane) pe care îl va avea China”, a declarat Zack Cooper, de la American Enterprise Institute, un fost oficial al Pentagonului, expert în competiția militară SUA-China. „Va fi o luptă foarte grea.”

Oficiali chinezi au făcut anunțul intrării în producție a aparatului J-20B săptămâna trecută, într-un moment în care Departamentul de Stat a finalizat planurile pentru aprobarea unui acord în valoare de 23 de miliarde de dolari pentru a vinde 105 avioane F-35 către Japonia, scrie Washington Examiner.

„Alianța SUA-Japonia este piatra unghiulară a păcii, securității și prosperității în regiunea India-Pacific”, a declarat un oficial al Departamentului de Stat. „Acordăm o mare importanță achizițiilor de către Japonia a unor echipamente de apărare americane avansate, asumându-și noi roluri și misiuni în sânul alianței și contribuind și mai mult la securitatea internațională.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Referirea la „noi roluri și misiuni” ale Japoniei este de natură să irite și mai mult Beijingul, într-o relație și așa tensionată cu Statele Unite, în aproape toate temele bilaterale.

„Washingtonul este un lup”, a scris Global Times, organ de propagandă al partidului comunist chinez, în legătură cu decizia americană de a aproba vânzarea către Japonia.

„Lupii vânează întotdeauna în grup. Și, în calitate de lup alfa, (Washingtonul) conduce o așa-zisă coaliție internațională cu tactici de haită de lupi.”

Pentru China, avioanele de luptă invizibile ar putea fi utile într-o eventuală invazie a Taiwanului, insula-refugiu a guvernului răsturnat în timpul revoluției comuniste, cred analiștii.

„Chinezii sunt interesați de superioritatea aeriană, deoarece aceasta este considerată ca o condiție preliminară importantă” pentru orice fel de conflict, la sol sau pe mare, a declarat decanul Heritage Foundation, Dean Cheng. „Sistemele avansate de rachete sol-aer sunt foarte distrugătoare, așa că ideea de a efectua o misiune de luptă cu avioane care nu sunt invizibile este aproape de neluat în seamă.”

Japonia, pe de altă parte, ar putea utiliza aparatele F-35 pentru a-și apăra interesele în Insulele Senkaku, care sunt revendicate deopotrivă de Tokyo și de Beijing, ca și alte insule mici la sud de Okinawa și în apropiere de Taiwan.

Aceste insule au o importanță militară excepțională, deoarece ele pot să adăpostească avanposturi pentru observație, sau chiar să interfereze cu eforturile chinezilor de a-și scoate navele de război în larg din porturile continentale.

„Deci, una din îngrijorări este că, în caz de conflict între China și Japonia, sau între China și Statele Unite, sau chiar între China și Taiwan, este posibil ca Beijingul să încearcă să cucerească aceste insulițe”, spune Cheng.

Aceasta este o problemă importantă pentru strategii americani. Nu doar că Statele Unite au un tratat de securitate cu Japonia și o politică veche de sprijinire a apărării Taiwanului față de o eventuală agresiune a Chinei, însă constrângerile asupra capacității Beijingului de a-și încorda mușchii militari în regiune sunt și ele prețioase, ținând cont de percepția Washingtonului că regimul comunist s-a angajat într-un „război rece” cu Statele Unite.

Cu toate acestea, periculozitatea noii arme chineze nu este cunoscută încă. „Nu vom afla cu adevărat în ce măsură J-20 este bun înainte de a-l vedea efectiv în luptă”, a declarat Cooper. „Și sper ca acest lucru să nu se întâmple mult timp de acum încolo.”