Arma care plasează SUA deasupra competiției. Oceanele sunt la picioarele lui Trump
- Tudor Borcea
- 15 martie 2020, 10:48
Este vorba de o dronă cu mare autonomie care poate opera sub apă fără să perturbe operațiunile navale.
În aprilie anul trecut, DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency, agenție a Departamentului Apărării al Statelor Unite care are rolul de a dezvolta noi tehnologii pentru forțele armate) a dezvăluit programul Manta Ray care constă în punerea la punct a unei drone submarine UUV (Unmanned Underwater Vehicle) sub forma unui „drac-de mare” (sau Manta), uriașă și misterioasă creatură marină.
Concret, dronele Manta Ray trebuie să fie capabile să navigheze perioade lungi de timp fără a perturba operațiunile navale sau porturile.
Odată dislocate, dronele Manta Ray vor rămâne sub apă multă vreme, fără a avea nevoie de susținere, mentenanță sau logistică.
„Această nouă clasă de UUV va permite o flexibilitate operațională și o reducere a sarcinilor pentru navele-gazdă tradioționale și pentru porturi”, a rezumat căpitanul de corvetă Kyle Woerner, responsabil al programului Ray Manta din cadrul DARPA.
Proiectul Manta Ray este ocazia de a pune și mai bine la punct tehnologiile cheie de care vor beneficia în viitorul apropiat dronele submarine.
O asemenea dronă trebuie să fie economică din punct de vedere al consumului de energie dar să afișeze bune performanțe.
În plus, DARPA a indicat că este în căutarea de soluții pentru atenuarea degradării biologice, adică formarea unui strat de organisme vii pe suprafața unei nave aflată în contact permanent cu apa, coroziunii și „degradării altor materiale”.
Această precizare oferă o idee cu privire la autonomia pe care o va avea drona Manta Ray.