Într-un comunicat de presă, Arhiepiscopia Tomisului își arată "surprinderea și îngrijorarea" despre presupusele abateri a călugărului. Prima măsură luată în privința acestuia a fost înființarea unei comisii de analiză precum și suspendarea dreptului de a mai sluji în biserică.  

“Cu surprindere și îngrijorare, Arhiepiscopia Tomisului a aflat despre presupusele abateri ale Arhidiaconului Calinic, profesor de Muzică la Școala nr. 39 „Nicolae Tonitza” din Constanța.Părintele Calinic a fost remarcat ca talentat dirijor de către regretata profesoară de muzică Fotinia Roșca în cadrul unor spectacole și, fiind bolnavă, a solicitat Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu conducerea școlii sus-numite, continuarea și dezvoltarea frumoaselor activități artistice ale școlii de către părintele Calinic.

Părintele Calinic a acceptat să fie profesor la această școală, unde a desfășurat o activitate lăudabilă, cu multe premii, în urma participării la mai multe concursuri județene, regionale și naționale, motiv pentru care i s-a decernat rangul onorific de arhidiacon. Cele constatate ne-au surprins și nu înțelegem motivația pentru care a făcut acele filmări.

Întrucât acest nedorit moment a produs multă tulburare în școală și în familiile elevilor, în cadrul Permanenței Consiliului Eparhial s-a luat hotărârea suspendării de la slujire, precum și înființarea unei comisii de analiză. Întrucât este în desfășurare o anchetă din partea Poliției, așteptăm rezultatele acesteia, funcție de care vom proceda la alte măsuri, conform prevederilor canonice și regulamentelor bisericești,”a transmis, astăzi,  Arhiepiscopia Tomisului.

Reamintim că, ieri, conducerea școlii gimnaziale “Nicolae Tonitza” din Constanța a reclamat la poliție că profesorul care predă muzica, fiind și angajat al Arhiepiscopiei Tomisulu, a postat pe o rețea de socializare imagini cu câțiva elevi care se dezbrăcau și se echipau pentru un eveniment. Incidentul a avut loc în data de 5 octombrie când profesorul, profitând că în școală se sărbătorea Ziua Educației, a intrat pe furiș în biroul directorului adjunct. A filmat elevii, cu telefonul mobil, de pe sistemul video al școlii și a dispărut cu imaginile. Profesorul a fost prins marți când, chiar el, și-a mărturisit vina, in timpul unui control al ITM.

Nicoleta Bercaru, directoarea scolii, a declarat pentru EVZ că a chemat părinții, în fața cărora dascălul și-a cerut iertare și a sters imaginile de pe internet. După aceea a intrat in concediu fără plată, pe perioadă nedeterminată. Conducerea școlii a anunțat însă și Arhiepiscopia  Tomisului. “Urmare a celor întâmplate, călugărul diacon Calinic nu mai slujește la noi. Nu se aștepta nimeni la asemenea faptă", a spus, seara trecută, purtătorul de cuvânt al Arhipeiscopiei Tomsiului, preotul Eugen Tănăsescu. Iar poliția a transmis că profesorul călugăr va fi cercetat pentru violarea vieții private. Călugărul nu a putut fi contactat, având telefonul închis.

 

Te-ar putea interesa și: