Arheologii descoperă anual artefacte de pe vremea dacilor. Unde se află „Ținutul aurului”
- Andra Puiu
- 25 ianuarie 2023, 15:29
Există un loc în România unde sunt găsite obiecte de pe vremea dacilor în fiecare an. Regiunea este vizitată des de oamenii de știință pentru a face săpături arheologice care să ateste prezența unui trib colonizat.
Există o zonă în România care ascunde mai multe obiecte de pe vremea dacilor. Chiar dacă pare abandonată de foarte mult timp, la doar câțiva centimetri de sol, oamenii de știință au găsit adevărate comori arheologice care atestă prezența unui trib colonial. Arheologii au descoperit o necropolă antincă în apropierea satelor Ruda și Barza din Munții Apuseni. La bazele dealului Muncelul au rămas abandonate fostele intrări în galeriile Ruda 12 Apostoli și Zdraholț.
Multe echipe de arheologi au mers în zonă, în jurul anilor 1980, pentru a studia cimitirul. Nu numai oamenii de știință au descoperit diferite obiecte în acea zonă. Și localnicii au găsit numeroase artefacte. „Săpăturile arheologice efectuate pe terasa La Petrenești de pe înălțimea Muncelu (775 metri altitudine), aflată la 12 kilometri sud-est de orașul Brad, au dat la iveală până în prezent 129 de morminte de incinerație cu ardere pe loc, aparținând populației ilire colonizate aici în vederea extragerii și prelucrării minereului aurifer”, a spus arheologul Adriana Rusu.
Multe artefacte au fost abandonate peste tot
Arheologul a mai adăugat că aceste morminte au fost găsite la adâncimi de cel mult 75 de centimetri sub nivelul solului. Oamenii de știință au găsit fragmente de vase ceramice, căni, urcioare, fructiere, străchini, opaițe cu un singur arzător, cuie și scoabe din fier. Adrian Rusu a continuat prin a spune că cimitirul de la Muncelu-Brad este „o descoperire de amploare” care atestă că în acea zonă au fost așezări miniere. Principala îndeletnicire a oamenilor care au locuit în acea zonă era extracția din minele Ruda Brad.
„Cimitirul de la Muncelu — Brad, prin particularităţile sale de rit de înmormântare şi a formelor de vase ce au fost descoperite aici, aparţine unei populaţii coloniste de illiri sau dalmatieni, aduşi în această zonă imediat după cucerirea romană, populaţie ce se îndeletnicea cu extragerea şi prelucrarea minereului aurifer din această parte a Munţilor Apuseni în secolele II — III e.n.”, a mai spus arheologul, potrivit DCNews.