Arheologii au descoperit un oraș vechi de 3.400 de ani sub râul Tigru

Arheologii au descoperit un oraș vechi de 3.400 de ani sub râul Tigrusursa: arhivă EVZ

Un oraș vechi de 3.400 de ani din epoca Imperiului Mittani a fost descoperit pe râul Tigru, în Irak. O echipă de arheologi germani și kurzi a descoperit un oraș vechi care probabil ar fi făcut parte din Imperiul Mittani în aproximativ 1550–1350 î.Hr.

Irakul a fost grav afectat de schimbările climatice, cu secete extreme și, pentru a preveni moartea culturilor, țara a fost nevoită să retragă cantități mari de apă din lacul de acumulare Mosul, care se întâmplă să fie „cea mai importantă” stocare de apă din Irak.

În timp ce apa a fost săpată de la suprafață, a fost descoperit un oraș din epoca bronzului care fusese scufundat cu zeci de ani în urmă fără nicio investigație arheologică prealabilă. Echipa l-a inclus pe arheologul kurd Dr. Hasan Ahmed Qasim, președintele Organizației de Arheologie din Kurdistan, și arheologii germani Jun.-Prof. Dr. Ivana Puljiz (Universitatea din Freiburg), Prof. Dr. Peter Pfälzner (Universitatea din Tübingen).

Descoperirea din Irak

Au fost uimiți de starea impecabilă a unora dintre descoperiri, care includea mai multe clădiri mari, o fortificație masivă cu ziduri și turnuri, o clădire monumentală de depozitare cu mai multe etaje și un complex industrial.

„Clădirea imensă este de o importanță deosebită, deoarece trebuie să fi fost depozitate în ea cantități enorme de mărfuri, probabil aduse din întreaga regiune”, a spus Ivana Puljiz. Hasan Qasim adaugă: „Rezultatele săpăturii arată că situl a fost un centru important în Imperiul Mittani”.

De asemenea, au găsit cinci vase de ceramică care conțineau peste 100 de vase de tablete de lut. „Este aproape un miracol faptul că tabletele cuneiforme din lut au supraviețuit atât de multe decenii sub apă”, spune Peter Pfälzner. Descoperirea a avut loc în ianuarie și februarie 2022 în colaborare cu Direcția de Antichități și Patrimoniu din Duhok (regiunea Kurdistan din Irak), în timp ce lucrarea a fost finanțată de Fundația Fritz Thyssen prin Universitatea din Freiburg.

Formarea unei noi insule

Ei bine, tot atât de similar, la începutul anului trecut, o erupție vulcanică subacvatică la sud de Japonia a creat o nouă insulă la 745 de mile de Tokyo. Noua insulă în formă de semilună se numește „Niijima”, care se traduce literal prin „insula nouă”.

Potrivit Agenției Meteorologice din Japonia, erupția submarină a început pe 13 august - prima apariție a vulcanului în peste un deceniu. Are un diametru de 0,6 și se află la 3,1 mile nord de Minami-Iōtō în Insulele Nanpō, la sud de arhipelagul japonez.

Agenția de Meteorologie din Japonia a declarat: „Conform observației efectuate de Garda de Coastă a Japoniei pe 15 august, activitatea eruptivă activă continuă în Fukutoku-Okanoba, unde erupția submarină a început pe 13 august”, potrivit Uniland News.

Ne puteți urmări și pe Google News