Argentina reacţionează la detaşarea prinţului William în Insulele Malvine: un act provocator

Argentina reacţionează la detaşarea prinţului William în Insulele Malvine: un act provocator

Prinţul William va fi detaşat în insulele Falkland anul viitor în calitate de pilot de căutare şi salvare pe un elicopter , a anunţat joi ministerul britanic al Apărării, spre indignarea autorităţilor agentiniene care au calificat decizia drept un act provocator, relatează agenţia AP.

Al doilea moştenitor al tronului britanic va petrece şase săptămâni în februarie şi martie pe teritoriul britanic situat la 460 km de ţărmurile Argentinei, în Oceanul Atlantic. Prinţul va face parte dintr-un echipaj de patru al Forţelor aeriene regale britanice, fiind înregistrat cu numele locotenent de zbor William Wales, potrivit AP, preluată de Agerpres.

Ministerul Apărării a precizat că prinţul William, în vârstă de 29 de ani, nu va efectua niciuna dintre îndatoririle sale ceremoniale pe durata misiunii. De asemenea, soţia sa Kate, ducesă de Cambridge, va rămâne în Marea Britanie.

Sebastian Brugo Marco, responsabil argentinian pentru teritoriile din Atlanticul de Sud, a declarat pentru BBC că misiunea prinţului are o "încărcătură politică". "Acesta este încă un act provocator care arată că britanicii detaşează contingente militare într-o zonă paşnică unde nu are loc niciun conflict armat", a subliniat acesta. "Britanici aroganţi" Marea Britanie deţine aceste insule de peste 180 de ani, dar Argentina pretinde suveranitatea asupra teritoriului pe care îl numeşte Las Malvinas. Anul 2012 este unul sensibil, întrucât se împlinesc 30 de ani de la aşa-numitul război al Malvinelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Argentina a invadat insulele în aprilie 1982, dar forţele britanice le-au recucerit după un război de zece săptămâni, soldat cu moartea a 650 de militari argentinieni, 250 de soldaţi britanici şi a trei localnici.Unchiul lui William, prinţul Andrew, a luat şi el parte la conflict, fiind pilot de elicopter. Marea Britanie are în insule un contingent de 1.000 de militari, în timp ce numărul locuitorilor este de circa 3.000.

Localnicii doresc în proporţie covârşitoare să rămână britanici, dar preşedintele Argentinei, Cristina Kirchner, insistă că Argentina şi Marea Britanie trebuie să negocieze asupra viitorului insulelor. Premierul britanic David Cameron a refuzat însă. "Atâta timp cât insulele Falkland vor să rămână teritoriu suveran britanic, atunci vor rămâne, şi cu asta am încheiat povestea", a declarat Cameron în iunie. În replică, Cristina Kirchner i-a numit pe britanici "aroganţi".