Arestări în masa ale opoziției armene pentru 8 zile de protest împotriva eternizării lui Serzh Sarksian la conducerea statului, după model Putin

Arestări în masa ale opoziției armene pentru 8 zile de protest împotriva eternizării lui Serzh Sarksian la conducerea statului, după model Putin

Turbulențele actuale din întreaga lume, perspectiva unei confruntări ruso-americane în Siria sau chiar a unor ciocniri turco-americane la Manbij, evoluțiile complicate în criza nord coreeană, problemele acute ale Europei unite, toate au obstrucționat și trimis la “și altele” drama armenilor intrați în cea de a opta zi de proteste la Erevan. Principalul motiv este dorința de blocare a eternizării la putere, după modelul Rusiei lui Putin, a fostului Președintel Serzh Sarksian, care după două mandate de președinte, a modificat Constituția și a mutat toate puterile la Premier, fiind numit în această săptămână în funcția de șef suprem al executivului armean, cu un președinte cu atribuții strict reprezentative.

 

Această formulă de a-ți fura căciula și a mima democrația este de mult timp utilizată, cu precădere în spațiul post-sovietic. Principiul democratic de la bază este tocmai limitarea numărului de mandate al celui care deține puterea supremă în stat, la două mandate. Iată că există variante alternative de a scăpa de această constrângere, printr-o aparență de respectare a regulilor democrației și Constituției, o variantă pe care o utilizează astăzi Serzh Sarksian. După ce Putin a stat un mandat premier pentru a reveni Președinte pe mandate de 6 ani, pe baza interpretării Constituției și a posibilității de a mai face două mandate de Președinte, azi Sarksian îi urmează.

 

Opoziția a ieșit în proteste pașnice în stradă. Nikol Pashinian a condus protestele din Piața Republicii din Erevan și reproșează nu numai eternizarea la putere, cât și responsabilitatea fostului președinte pentru pierderea legăturii cu realitatea de zi cu zi și viața oamenilor. Apelul constant la manifestări pașnice de nesupunere civică a avut un impact major, peste 30.000 de persoane luând cu asalt centrul Erevanului, dar și alte localități, pentru a protesta față de această formula de pervertire a democrației. Arestările au intervenit în lanț în piață la nivelul tuturor liderilor protestului.

 

La 21 aprilie, o poziție inedită și profund democratică a aparținut președintelui actual ales, Armen Sarksian(fără legătură de rudenie cu fostul președinte și actualul premier) Președintele a mers în stradă, în mijlocul protestatarilor pentru a sta de vorbă cu liderul opoziției, cu care a dat mâna în uralele manifestanților. El a vorbit circa 10 minute cu Pashinian și l-a convins să accepte întâlnirea cu premierul proaspăt votat de către Parlament pentru a încerca să soluționeze politic criza. Mai mult, formula de a avea întâlnirea în fața presei, într-un loc neutru, într-un hotel a fost acceptată și de către fostul președinte.

 

Duminică, de la ora 10, la Hotelul Mariott din Erevan, Serzh Sarksian s-a ridicat de la masa negocierilor, după ce i s-a cerut demisia și o tranziție ordonantă a puterii, și apoi a ordonat arestarea în masa a opoziției. Între arestați și bunul meu prieten și partener de proiecte, Stepan Grigoryan – om politic cu experiență, fost parlamentar, fost consilier al ministrului de Externe al Armeniei.

 

Liderul opozanților, deputatul Nikol Pashinian, deși e parlamentar și beneficiază de imunitate, nu a fost scutit nici de violența poliției asupra mulțimii, nici de arestarea complet ilegală. Serzh Sarksian, omul forte al regimului de la Erevan, pe umerii căruia stă toată responsabilitatea supradependenței de Rusia și a situației economice și sociale dificile a populației din Armenia, a acuzat opoziția de șantaj și de faptul că nu reprezintă decât 6-7% din populație, deci nu-i poate cere demisia.

 

Pashinian a spus și președintelui că va negocia cu premierul doar termenii demisiei sale și ai tranziției pașnice a puterii. În fața camerelor de luat vederi, el a repetat în fața fostului președinte devenit premier cererea anunțată transparent în ajun, ca urmare a doleanței opoziției și manifestanților, creionată în cele 8 zile de proteste. Serzh Sarksian s-a enervat și a ordonat arestarea tuturor oponenților, ceea ce s-a și întâmplat, aceștia fiind extrași direct din mulțime de către forțele de ordine. Arestările în masa au vizat câteva sute de persoane. Nu există date despre arestări concomitante la Gyumri și Vanadzor, următoarele orașe armene ca mărime unde și protestele aveau o amploare similară, în condițiile în care la Gyumri este principala bază militară rusă din Armenia, un stat cu 3 milioane de locuitori din care 1% în stradă numai la Erevan. În Artashat, oraș la 30 km de Erevan, forțele de opoziție și loialiste s-au ciocnit în mitinguri alternative.

 

Liderul opoziţiei din Armenia, Nikol Pashinyan, a subliniat că principalul motiv de mânie al mulțimii este promisiunea lui Serzh Sarksian că nu va încerca să ocupe poziția de premier după încheierea celor 2 mandate de 5 ani ca președinte și după modificarea Constituției, promisiune încălcată în urmă cu câteva zile, la votul din parlament care l-a consacrat premier. 33% din armeni trăiesc în sărăcie și șomajul oficial e la 19% din populație, motive profunde de susținere a schimbării politice la Erevan, dincolo de nemulțumirile pentru dependența majoră de Rusia și subordonarea pozițiilor Erevanului față de politica Moscovei în regiune.