Arestarea la domiciliu a lui Igor Dodon, contestată de procurori: „Instanţa de judecată şi-a motivat decizia în contradicţie cu probele prezentate”
- Maria Miron
- 28 mai 2022, 10:15
Mandatul de arestare la domiciliu a fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost contestat de procurorii Anticorupție. Aceștia cer măsura de arestare preventivă și spun că motivarea instanței este contrară probelor prezentate în dosar.
Procurorii Anticorupție din Republica Moldova sunt de părere că motivarea instanței de judecată s-a constituit în baza unor afirmații subiective ale părții apărării, Curtea de Apel Chişinău negând probele furnizate în dosar.
Procurorii Anticorupție cer arestarea preventivă a lui Igor Dodon
„Procuratura Anticorupţie, informează opinia publică că, pe parcursul zilei de astăzi 27 mai 2022, procurorii au contestat cu recurs la Curtea de Apel Chişinău, încheierea Judecătoriei Chişinău, sediul Ciocana din 26 mai 2022 prin care s-a dispus plasarea în arest la domiciliu pe un termen de 30 zile, a ex-preşedintelui Republicii Moldova, învinuit pe patru capete de acuzare, după cum urmează: coruperea pasivă, organizarea, dirijarea şi acceptarea cu bună-ştiinţă a finanţării partidului politic de către un grup criminal organizat, trădare de patrie şi îmbogăţire ilicită”, transmit procurorii Anticorupție din R. Moldova.
Mai mult, procurorii cer arestarea preventivă a lui Igor Dodon, pentru un termen de 30 de zile, motivând netemeinicia deciziei instanței.
„Procurorii şi-au motivat recursul prin netemeinicia deciziei instanţei de judecată. Or, la eliberarea mandatului de arestare la domiciliu în privinţa persoanei vizate, însăşi instanţa a constatat existenţa bănuielii rezonabile de comitere de către persoana învinuită a infracţiunilor imputate şi prezenţa în speţă a riscurilor invocate şi susţinute prin probele anexate la demers, precum şi cele prezentate suplimentar în şedinţă de judecată de către procurori şi anume: riscul eschivării de la organul de urmărire; riscul împiedicării bunei desfăşurări a urmăririi penale; riscul săvârşirii de noi infracţiuni şi riscul provocării dezordinilor publice”, au mai formulat procurorii în motivarea lor.
Curtea de Apel Chișinău nu s-a bazat pe probe
Conform procurorilor, argumentul Curții de Apel Chişinău, conform căruia „arestul la domiciliu poate pozitiv să influenţeze mersul urmăririi penale, cât şi procesul de obţinere a probelor asupra cazului”, este neplauzibil, asta pentru că „procurorii au prezentat nemijlocit în şedinţa de judecată suficiente probe care confirmă că, învinuitul are deplasări frecvente peste hotarele ţării, fapt confirmat prin informaţia cu privire la traversarea frontierei de stat, precum şi prin depistarea în cadrul percheziţiilor a mijloacelor financiare în valută străină, inclusiv ruble ruseşti”, spun procurorii.
Pe lângă asta, procurorii motivează că măsura de arest la domiciliu „nu asigură învinuitului şi excluderea posibilităţii acestuia de a intra în contact cu anumite persoane implicate în cadrul acestei cauze penale” și că instanța nu a pus în aplicare toate restricțiile referitoare la norma procesual penală, „nefiind limitate convorbirile telefonice, recepţionarea şi expedierea trimiterilor poştale şi utilizării altor mijloace de comunicare”.
Probele din dosar, negate de instanța de judecată
Procurorii Anticorupție motivează că arestarea la domiciliu a lui Igor Dodon a fost pusă în aplicare prin negarea probelor aduse în dosar.
„La fel, procurorii consideră nemotivat argumentul instanţei precum că, învinuitul anterior nu a fost în conflict cu legea. Or, acest argument este nejustificat şi contravine probelor prezentate de către procurori, care confirmă faptul că, anterior pornirii acestei cauze penale, persoana vizată este urmărită penal deja într-o altă cauză penală, aflată la acest moment în gestiunea Procuraturii Generale”, au mai transmis procurorii anticorupţie.
Examinarea recursului de către Curtea de Apel Chișinău
„Procurorii consideră că instanţa de judecată şi-a motivat decizia în contradicţie cu probele prezentate de către procurori, bazându-se pe afirmaţii subiective ale apărării, care nu au fost probate nici într-un fel. Ţinem să precizăm că, investigaţiile penale pe acest caz se efectuează în limitele legislaţiei procesual penale, cu respectarea tuturor drepturilor şi libertăţilor persoanei vizate, cu asigurarea principiului prezumţiei de nevinovăţie, confidenţialităţii urmăririi penale, respectării vieţii private şi a datelor cu caracter personal”, au mai adăugat procurorii Anticorupție.
Examinarea recursului formulat de procurorii Anticorupție din Republica Moldova va avea loc la Curtea de Apel Chişinău, în data de 31 mai 2022, de la ora 13:00.