România nu are în prezent suficient de mulţi oameni bogaţi pentru "a putea da" la toţi săracii, a declarat astăzi ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, prezent la Forumul Financiar 2010, aducând din nou în discuţie dezbaterile pe baza impozitării bogaţilor.
"N-avem atâţia bogaţi ca să dăm la toţi săracii pe care îi avem. România nu este suficient de bogată pentru a oferi cetăţenilor români viaţa pe care Europa ar dori să le-o ofere şi pe care noi le-o dorim", a spus Vlădescu.
Sebastian Vlădescu a explicat că măsurile de reducere a cheltuielilor încurajează spiritul antreprenorial şi lasă suficiente resurse pentru a întări speranţa că România poate creşte.
FMI a avut o asemenea propunere Declaraţia vine după ce directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a afirmat săptămâna trecută la postul de televiziune France 2 că FMI a propus Guvernului majorarea impozitelor, în special pentru cei mai bogaţi, dar autorităţile din România au luat decizia tăierii salariilor funcţionarilor.
"Guvernul român ne-a spus: Vom taia 20 - 25% din salariile funcţionarilor. Noi am spus nu, nu luaţi această măsură dacă vreţi să faceţi economii, măriţi impozitele şi mai ales impozitele pentru cei mai bogaţi. Guvernul a spus nu, noi suntem cei care decidem. Şi acesta este adevărul: Guvernul decide întoteauna, nu FMI. Noi spunem doar: Asta e situaţia şi care e drumul de urmat pentru a vă reveni. Guvernul propune măsurile, guvernul român le-a ales", a spus directorul FMI.
În replică, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a afirmat că FMI a propus în mod constant ajustarea cheltuielilor salariale cu minimum 20%, majorarea TVA la 24% şi a cotei unice la 20%, măsuri care ar fi afectat întreaga populaţie, şi că nu înţelege cum aceste impozite ar taxa mai mult doar persoanele bogate.
Boc are alte planuri pentru milionari
După declaraţia directorului FMI şi la solicitarea presei de a comenta afirmaţiile acestuia, Emil Boc a precizat că Guvernul a preferat să evite soluţia FMI, prin care taxele erau majorate concomitent cu reducerea salariilor, şi să nu taxeze suplimentar mediul de afaceri, periclitând reluarea creşterii economice, considerând că bogaţii vor fi taxaţi pentru proprietăţi şi produse de lux, a afirmat premierul Boc.
"Opţiunea FMI a fost TVA de 24%, cotă unică de 20% şi reducerea salariilor cu 20%. Faţă de această opţiune, am ales să reducem cheltuielil bugetare fără a creşte taxele, pentru că o impozitare suplimentară a mediului de afaceri ar afecta şansele de reluare a creşterii economice. Am ales răul cel mai mic", a spus Boc.
El a arătat că şi bogaţii vor fi taxaţi prin impozitarea suplimentară a persoanelor care deţin mai multe proprietăţi, precum şi prin introducerea de accize la produsele de lux.
Încă un pas până la violenţe Totodată, Dominique Strauss-Kahn a ţinut să precizeze că "România este într-o situaţie mai dificilă decât credeam şi decât o credea şi ea. I-am spus: în aceste condiţii vom accepta ca deficitul bugetar pe care l-am convenit să fie puţin mai mare pentru că în felul acesta vom susţine creşterea economică. Totuşi, situaţia s-a degradat mai mult decât am crezut şi ca urmare am cerut noi măsuri".
Şi Vlădescu s-a referit astăzi la situaţia dificilă prin care trece România, menţionând că riscul pe care ţara noastră îl translatează în prezent este de a ajunge la violenţă.
"De foarte multe ori în aceste perioade există riscul de violenţe. (...) Riscul pe care România îl translatează astăzi este de a ajunge la violenţă, conform analizelor care s-au făcut. Violenţa nu este utilă nimănui şi le face cel mai mult rău celor care o provoacă", a spus Vlădescu.
Impozitarea averilor, iniţiativă germană În octombrie 2009, 44 de milionari germani au susţinut, prin intermediul unui studiu, introducerea unui impozit de 5% pentru cei care au peste 500.000 de euro în conturi sau averi de peste 3 milioane de euro.
„Evenimentul zilei” i-a întrebat la acea vreme pe câţivă milionari în euro dacă ar fi de acord cu o asemenea iniţiativă. Astfel că, magnaţii nu agreează introducerea unui nou bir, dar ar fi dispuşi să doneze „caritabil” o parte din avuţie. Condiţia e ca banii să nu fie administraţi de stat.
La scurt timp, la începutul lui ianuarie 2010, deputatul social-democrat Mugurel Surupăceanu a depus în Parlament o propunere legislativă pentru instituirea unui impozit anual de 0,5% asupra valorii nete a averii persoanelor fizice, ce depăşeste pragul de 500.000 de euro.
Premierul Emil Boc a evitat să comenteze propunerea legislativa a deputatului PSD, arătând că o astfel de discuţie ar putea avea loc după adoptarea bugetului de stat pe 2010.
În schimb, ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu, a declarat că introducerea unui impozit pe avere ar putea fi luată în calcul în condiţiile regândirii întregului sistem de fiscalitate.
Gigi Becali s-a declarat primul susţinator al taxării averilor, caracterizând această măsură drept "dumnezeiască" şi avertizând că este dispus să dea câteva milioane din averea sa la bugetul de stat cu condiţia ca acestea "să ajungă la Educaţie, Sănătate şi Agricultură".
Voi ce credeţi? Avem destui bogaţi care pot acoperii cheltuielile cu săracii? Ar trebui introduce impozite mai mari pentru milionari pentru a aduce mai mulţi bani la bugetul de stat?