Conducerea companiei va decide astăzi care dintre unităţile sale îşi va reduce producţia din cauza scăderii numărului de comenzi.
Reprezentanţii Comitetului European al companiei ArcelorMittal vor decide astăzi, în Luxemburg, care sunt combinatele siderurgice unde se impune reducerea producţiei. Decizia vine în contextul în care piaţa oţelului înregistrează o scădere a cererii, iar combinatele de la Hunedoara şi Galaţi se confruntă cu probleme de producţie. În timp ce ArcelorMittal Galaţi a renunţat la majorarea producţiei, conducerea combinatului din Hunedoara neagă zvonurile pesimiste că, de luna viitoare, ar scădea producţia cu 50%. În România, ArcelorMittal mai deţine fabricile de ţevi de la Roman şi Iaşi şi operatorul portuar Romportmet Galaţi. Cereri puţine de la clienţii străini „Comitetul European al ArcelorMittal, în formula sa restrânsă, va stabili clar ce combinate îşi reduc producţia şi cu cât anume. Cifre exacte se vor putea comunica doar de mâine (azi - n.r.) după-amiază încolo“, explică Petre Vaidoş, liderul Sindicatului „Siderurgistul“, din cadrul combinatului ArcelorMittal Hunedoara.
Reducerea producţiei este confirmată şi de un comunicat al ArcelorMittal România. „Piaţa oţelului înregistrează o scădere a cererii, iar acest lucru are un impact direct inclusiv asupra combinatelor ArcelorMittal din România. Trebuie să reducem producţia la anumite bunuri pentru a evita creşterea stocurilor“, se arată în comunicatul respectiv. Această tendinţă de scădere a comenzilor venite din străinătate este confirmată şi de Remus Păţan, managerul ArcelorMittal Hunedoara, care mai spune că piaţa internă nu a suferit încă modificări importante în ceea ce priveşte numărul comenzilor.
Pe de altă parte, conducerea combinatului ArcelorMittal Hunedoara infirmă estimările pesimiste potrivit cărora producţia combinatului se va diminua cu 50%. „E abia mijlocul lui octombrie şi deja suntem aproape acoperiţ i cu comenzile pentru luna noiembrie în ce priveşte nivelul producţiei. Combinatul a avut un an foarte bun, iar pentru 2009 cred că putem spera chiar la o majorare cu 20%. Acel procent de 50 e o speculaţie“, susţine Remus Păţan, directorul unităţii siderurgice. GALAŢI
Planurile de majorare a producţiei, anulate Conducerea combinatului de la Galaţi se vede nevoită să renunţe la intenţiile sale de a-şi majora producţia şi să se mulţumească cu un total mai mic de patru milioane de tone pe anul 2008. O altă problemă cu care se confruntă combinatul gălăţean sunt stocurile nevândute (peste 100.000 de tone) din cauza calităţii slabe a unor şarje de tablă. „Mereu a fost o problemă cu acest aspect la ArcelorMittal, nu doar acum“, spune liderul sindical Ioan Pricopie. (Marian Păvălaşc)