Evenimentul Zilei > Actualitate > Dezvăluiri nucleare în fotbal. Un arbitru român, acuzat că a primit șpagă la un meci capital din Liga Campionilor. Clubul care ar fi fost favorizat a câștigat trofeul în acel sezon
Dezvăluiri nucleare în fotbal. Un arbitru român, acuzat că a primit șpagă la un meci capital din Liga Campionilor. Clubul care ar fi fost favorizat a câștigat trofeul în acel sezon

Dezvăluiri nucleare în fotbal. Un arbitru român, acuzat că a primit șpagă la un meci capital din Liga Campionilor. Clubul care ar fi fost favorizat a câștigat trofeul în acel sezon

Cornel Dinu scrie în ultima carte biografică, „Misterele lui Mister”, că Ion Crăciunescu ar fi fost corupt de controversatul francez Bernard Tapie.

Cornel Dinu își va lansa cartea „Misterele lui Mister” în cadrul Bookfest, duminică, de la ora 13.00. „Gazeta Sporturilor” publică, astăzi, o poveste incredibilă, inclusă de fostul dinamovist în volumul respectiv. Relatările îi aparțin lui Cornel Dinu. El scrie că Ion Crăciunescu, fost mare arbitru internațional, a primit o șpagă de 20.000 de dolari din partea lui Bernard Tapie, în 1993. Francezul era patronul echipei Olympique Marseille și l-a contactat pe „Procuror” pentru a-i propune o afacere. „Alb-albaștrii” aveau un meci, în grupele Ligii Campionilor, în deplasare, cu FC Bruges. Marseille avea nevoie de o victorie pentru a fi sigură că se califică în finala Ligii Campionilor și nu va depinde de rezultatul meciului Glasgow Rangers – ȚSKA Moscova. Tapie ar fi aranjat cu partea belgiană, să câștige, dar avea nevoie și de sprijinul lui Ion Crăciunescu, arbitrul confruntării. Misiunea românului ar fi fost să nu-i dea cartonaș lui Basile Boli, care ar fi fost suspendat în finala Ligii Campionilor. În schimb, primea de la Tapie 20.000 de dolari.

„Cornel, voi câștiga clar partida cu Bruges de mâine seară. Cred că știi că ramolitul de Goethals (n.r – antrenorul lui Marseille) este din acest oraș. Prin el am luat toate măsurile ca adversarul să nu-mi pună probleme și să câștig la pas. Când ați intrat în hotel, ați remarcat că l-am pus planton să vă aducă la mine. Dar mă și așteaptă să-mi spună cât trebuie să scot din buzunar. Pe tine te rog să mă ajuți cu românul tău care mă arbitrează mâine – a încercat să-i pronunțe numele, stâlcindu-l, bineînțeles -, să nu-i dea cartonaș galben stoperului meu, Boli. Dacă mai ia unul, stă cu Milan în finală. Pentru asta, omul în negru va avea de la mine 20.000 de dolari”, scrie „Procurorul”, citat de „Gazeta Sporturilor”.

Dinu povestește în continuare că s-a întâlnit cu Ion Crăciunescu. Mă aștepta în pădurea de lângă hotelul unde fusese cazat. Îi spusesem în linii mari cam despre ce ar fi vorba și a dorit să mă asculte printre copacii unde alerga făcându-și încălzirea, chipurile, pentru meci. Știam că nu se dă în lături de la nimic când e vorba să-și rotunjează veniturile, dar că, fiind temător și de umbra lui, sufla și în iaurt ca arbitru. Am ajuns, m-am dus singur printre copaci și după ceva timp a venit spre mine alergând în trening. I-am spus despre ce e vorba și ce vrea Tapie de la el, iar răspunsul lui a fost cel la care mă așteptam.

  • Crăciunescu: Cum, îmi ceri doar atât, să nu-i dau cartonaș lui Boli?
  • Dinu: Da, Ioane, doar atât, restul e treaba lor, ce și cum au aranjat ca să câștige. Nu te privește! Dar, așa cum te cunosc, să nu încerci să te dai mare, după cum ai obiceiul, arătându-le tuturor că totul depinde de tine într-un meci. Acum nu e nevoie! Scenariul, regia și desfășurarea jocului e treaba lor, pune-ți în cap să fii doar martor la tot ce se va petrece pe teren. Cu o singură obligație: orice-ar face, pentru Boli nu ai cartonașul galben la tine ca să îl arăți!”

Marseille a câștigat cu 1-0 și Boli n-a primit cartonaș. În finală, Olympique s-a impus cu 1-0 în fața celor de la AC Milan. Golul a fost marcat de Boli, jucător care l-a accidentat în acel joc pe Marco van Basten, încheindu-i cariera olandezului. Dinu spune că i-ar fi înmânat personal banii lui Crăciunescu.

Fostul arbitru a reacționat pentru GSP. „Dinu poate să latre până-i vine gura la urechi. Nu vreau să-l bag în seamă. Și, dacă vrea să dovedească, să se pună la dispoziția presei și să meargă la detectorul de minciuni. Dar să nu facă vreun blat și pe acolo”.

Bernard Tapie a negat și el povestea. „E spre binele acestui Mister să vină cu dovezi și mărturii pentru a-și demonstra acuzațiile! Au trecut 30 de ani, i-a luat mult timp să-și împace conștiința. Dar, în fața unui tribunal, nu va fi complicat să demonstrez că aceste lucruri sunt delirante. Marseille și-a câștigat meciurile pentru că, la vremea respectivă, era cea mai bună echipă din Europa, împreună cu Milan. Rahaturile astea nu vor înceta niciodată.”