Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a ieșit în direct la TV pentru a spulbera mitul conform căruia asimptomaticii nu pot transmite noul virus chinezesc care a băgat România în „carantină” timp de peste 2 luni.

Șeful DSU a infirmat zvonul conform căruia pacienții asimptomatici nu transmit COVID-19 și explică care este, de fapt, fenomenul cu care se confruntă persoanele asimptomatice.

„Dacă eu sunt asimptomatic, dar sunt pozitiv, transmit virusul. Dacă vine cineva de la OMS și ne spune că transmiterea după 14 zile nu mai e plauzibilă, atunci spunem că 14 zile stai asimptomatic și apoi, chiar dacă ești pozitiv, nu mai transmiți și poți să pleci în comunitate.

Dar noi trebuia să-i protejăm pe cei care sunt vulnerabili, trebuia să oprim răspândirea de către oamenii care sunt pozitivi, dar sunt asimptomatici. Așa s-a transmis în comunitate.

Urci în autobuz, nu ești simptomatic sau ești foarte ușor simptomatic, dar infectezi câteva persoane până ai coborât din autobuz”, a spus Arafat la Sinteza Zilei de la Antena 3.

„Pacienții asimptomatici pot să transmită infecția cu coronavirus”, a concluzionat Raed Arafat.


În altă ordine de idei, șeful DSU a declarat acum câteva zile că românii ce vor pleca în vacanță nu vor mai fu nevoiți să se autoizoleze la domiciliu la întoarcerea în țară.

„Cred că în cursul săptămânii viitoare, din 15 iunie, cel puțin, se va ajunge ca unele țări să nu mai fie pe lista de autoizolare, Acest lucru e în analiza INSP deoarece nu e un singur parametru de luat în considerare. Se va face treptat pe zone, pe țări care stau la fel de bine ca România din punctul de vedere al răspândirii. E normal ca măsura autoizolării să nu fie generalizată pentru toate țările”, a declarat Raed Arafat.

Șeful DSU a atras atenția că, în ciuda faptului că situația este sub control, pericolul nu a dispăut și oricând pot apărea noi focare de coronavirus, acolo unde oamenii nu respectă măsurile de protecție și recomandările autorităților.

„N-am trecut peste faza în care să spunem că la acest moment să nu ne întoarcem la ce a fost. Dacă nu respectăm reguli există și posibilitatea să apara focare, nu la nivel național, care să necesite măsuri pe care să le luăm pe zone, pe anumite localități”, a mai spus Arafat.