Aproximativ 30 de experți „foarte serioși” evaluează din nou Bulgaria pentru Schengen

Bulgaria / Sursa: Arhiva EVZ

Experți din aproape toate statele membre UE sunt în vizită Bulgaria și verifică deja implementarea legislației Schengen în țara noastră. Va fi examinată administrarea frontierelor externe, cooperarea polițienească, sistemele informaționale privind vizele și cele Schengen. Atât Bulgaria, cât și România vecină au solicitat în mod voluntar vizita, pentru a demonstra încă o dată că toate criteriile tehnice sunt îndeplinite. Acest lucru se întâmplă de 11 ani și a fost confirmat în mod repetat atât de Comisia Europeană, cât și de Parlamentul European. Evaluarea viitoare „este fundamentală pentru ca Bulgaria să fie acceptată în Schengen”, a declarat Ministerul de Interne pentru „24 Chasa”. „Va fi realizată de aproximativ 30 de experți foarte serioși din aproape toate statele membre UE, cu excepția Olandei. Aceștia sunt selectați de Comisia Europeană după o procedură și criterii specifice, vor fi împărțiți în mai multe grupuri și vor efectua verificări în diferite puncte în același timp”, a adăugat de Centrul de presă al ministerului. Ei vor pregăti un raport în termen de 10 zile de la încheierea vizitei. Acesta va fi apoi înaintat Comisiei Europene, iar de acolo va merge spre examinare la Consiliului UE. Scopul Bulgariei este ca de la 1 ianuarie să i se aplice regulile spațiului Schengen pe uscat și pe apă, iar din martie - și pe calea aerului.

Bulgaria a visat să călătorească fără controale la frontieră încă de la aderarea sa la UE în 2007. De atunci, subiectul nu și-a pierdut actualitatea. Un raportul comisarului european pentru justiție și securitate de atunci, Franco Frattini, încă din 2007, se spunea că Bulgaria și România vor adera la Spațiul Schengen până la sfârșitul lui 2008. Acest lucru, desigur, nu s-a întâmplat. Abia în octombrie 2010, Bulgaria a aderat la Sistemul de Informații Schengen (SIS) II pentru cooperarea între organismele de aplicare legii. Un an mai târziu, candidatura Bulgariei de aderare la Spațiul Schengen a fost aprobată de Parlamentul European, dar blocată de Consiliul UE. Unele țări și-au exprimat îngrijorarea cu privire la corupția și crima organizată. De atunci, europarlamentarii au cerut în mod repetat ca Sofia și Bucureștiul să fie admise în Schengen - în rezoluția din 2018 pe această temă, rezoluția din 2020 privind starea Schengen în contextul pandemiei și raportul din 2021 privind funcționarea Spațiului Schengen.

 

În urmă cu doar o săptămână, în Parlamentul European a avut loc o altă dezbatere pe această temă, la care șeful adjunct al CE, Margaritis Schinas, a confirmat din nou sprijinul executivului UE pentru intrarea Bulgariei și României în Schengen. „Ambele țări așteaptă de mai bine de 11 ani decizia Consiliului UE, când CE a confirmat că îndeplinesc pe deplin condițiile necesare pentru aderare. Între timp, ambele țări continuă să implementeze în mod activ acquis-ul Schengen și să contribuie la securitatea noastră comună la frontiera externă a UE”, a spus el. „Verificarea în conformitate cu procedurile aplicabile pentru evaluarea Bulgariei, României și Croației a fost deja finalizată. Cu toate acestea, și cu o atitudine de deplină cooperare, Bulgaria și România au invitat în mod voluntar o echipă coordonată de CE pentru a evalua implementarea ultimelor evoluții”, a spus Schinas. „Acesta este un gest foarte important de transparență pe care îl salut. Vreau să fiu foarte clar în aceast sens - nu este o chestiune de reevaluare a Bulgariei şi României. Mai degrabă, este pentru a permite statelor membre să primească cele mai recente actualizări și asigurări că acquis-ul Schengen este încă aplicat în totalitate”, a spus șeful adjunct al CE.

„Mark Rutte să nu aplice standarde duble și să li se dea undă verde Bulgariei și României”

Pentru a deveni realitate intrarea în zona de liberă circulație, este necesară unanimitatea tuturor statelor membre UE. Un vot pe această temă este așteptat la summitul din 15 și 16 decembrie. Mai multe țări, printre care Germania și Franța, și-au exprimat în trecut îngrijorarea, dar acum liderii lor, Emmanuel Macron și Olaf Scholz, susțin extinderea. Cu toate acestea, Olanda este încă împotrivă. „Această poziție negativă nu poate fi justificată. Fac apel la premierul Mark Rutte să nu aplice standarde duble și să li se dea undă verde Bulgariei și României”, a declarat olandeza Sofia in t Veld de la Renew Europe. Ea a fost și președinta grupului de monitorizare din PE, care a evaluat la fața locului, anul trecut, starea statului de drept în Bulgarie. O rezoluție a PE pe această temă va fi votată în sesiunea plenară din 17-20 octombrie.

 

Românii se bazează că premierul olandez Mark Rutte care e în vizită în țară și are discuții cu președintele Klaus Iohannis, care joia trecută, la summitul UE de la Praga, a spus că există speranțe, dar nu există garanții că țara va intra în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Bucureștiul comentează că Rutte nu a menționat recent dacă este gata să-și schimbe poziția negativă și acest lucru nu exclude versiunea că Olanda caută de fapt adepți pentru poziția sa, pentru a nu rămâne izolată în Europa în această privință.

Săptămâna trecută, și președintele bulgar Rumen Radev a vorbit și cu Rutte. „Cunoașteți poziția specială a Olandei. Vom continua dialogul nostru foarte sincer, deoarece Bulgaria nu poate fi supusă unor standarde duble. Acest lucru a fost foarte clar arătat de mine”, a asigurat șeful statului bulgar, notează 24chasa.bg.

(Traducerea Rador)