Aproape de realitate: vaccinul care te ajută să renunţi la ţigări

Aproape de realitate: vaccinul care te ajută să renunţi la ţigări

Dacă nu reuşeşti să te laşi de fumat cu plasturi sau gumă de mestecat cu nicotină, un vaccin ar putea să te ajute să scapi de acest viciu.

Doctorul Peter Burkhard, profesor în departamentul de biologie moleculară şi celulară la Universitatea din Connecticut, are în curs de dezvoltare un vaccin care ar neutraliza efectele pe termen scurt ale ţigărilor. În decursul acestui an, echipei doctorului Burkhard i-a fost acordată pe o perioadă de cinci ani suma de 2,5 milioane de dolari pentru finanţarea cercetărilor.

Cu ajutorul vaccinului, va fi intrdusă în corp o particulă cu molecule de nicotină ataşate, pe care apoi corpul l-ar recunoaşte ca un agent patogen şi îşi va construi "apărare" împotriva ei.

Cum funcţionează vaccinul În mod normal, nicotina dintr-o ţigară ajunge în plămâni, apoi intră în circuitul fluxului sanguin, care îşi croieşte drum până la creier. La un pacient vaccinat, moleculele de nicotină vor întâlni anticorpii înainte de a ajunge la creier şi a declanşa "plăcerea".

Aceeaşi idee a mai fost aplicată în dezvoltarea unui vaccin pentru a trata dependenţa de heroină şi cocaină. În ultimii 20 de ani, cercetătorii au încercat să creeze vaccinul cu nicotină, fără a avea însă un rezultat clar.

Funcţionează în 30% dintre cazuri. Deocamdată Cel puţin alte 10 echipe de cercetare din întreaga lume lucrează la un vaccin împotriva fumatului. Doctorul Burkhard spune că este în esenţă o cursă pentru a vedea cine vine mai repede cu un vaccin care funcţionează. Vaccinul conceput de echipa sa, pe testele de laborator, a funcţionat în 30% dintre cazuri, dar nu este suficient pentru a scoate vaccinul pe piaţă

"Pe de o parte, aceste rezultate reprezintă o bază pe care noi trebuie să construim. Pe de altă parte, este într-adevăr un obiectiv greu de realizat", a declarat medicul pentru Los Angeles Times.

Ne puteți urmări și pe Google News