Aplicație unică în România. Va face toată munca funcționarilor
- Emanuel Nițulescu
- 17 iulie 2024, 19:35
București. Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat miercuri lansarea unei aplicații unice extrem de ambițioase pentru modernizarea administrației publice române, prin implementarea inteligenței artificiale și a altor tehnologii emergente.
Prin intermediul unei finanțări de 20 de milioane de euro, 18 ministere și agenții guvernamentale vor putea să proceseze automat seturi masive de date, marcând o tranziție crucială către o administrație digitalizată și eficientizată.
Aplicație unică în România ce va redefini funcționarea administrației
Aplicația unică va permite eliminarea unei părți semnificative din munca funcționarilor publici, înlocuind-o cu sisteme automate de procesare a datelor.
"Suntem pe cale să redefinim modul în care funcționează administrația publică în România prin adoptarea inteligenței artificiale. Proiectul nostru recent deschis va revoluționa felul în care ministerelor și agențiilor le este gestionată informația", a declarat Bogdan Ivan într-o conferință de presă dedicată noilor inițiative.
Ministrul Ivan a subliniat importanța pregătirii funcționarilor publici pentru utilizarea noilor tehnologii, menționând două proiecte-cheie în acest sens. Unul dintre ele, în valoare de 10 milioane de euro, va oferi la peste 30.000 de funcționari competențe digitale esențiale prin intermediul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici.
De asemenea, prin recenta semnare a contractului pentru Platforma Națională de E-learning, companiile mici și mijlocii din România vor avea acces la resursele necesare pentru a se adapta rapid la noile tehnologii.
Schimbări concrete în administrație
Întrebat despre impactul direct al inteligenței artificiale în instituțiile statului, Bogdan Ivan a oferit exemple specifice pe care această aplicație unică le va realiza.
"Ministerul Educației va beneficia de automatizarea sistemului său de plăți, simplificând gestionarea salariilor și a pontajelor pentru sute de mii de angajați din sistemul educațional. La fel, la APIA sau la AFIR, vor putea fi procesate automat toate dosarele și aplicațiile pentru finanțările europene, eliminând necesitatea verificării manuale a fiecărui document", a explicat ministrul.
Implementarea Strategiei Naționale de Inteligență Artificială marchează o mișcare decisivă către un stat adaptat cerințelor digitale ale secolului 21.
Bogdan Ivan a precizat că prin proiecte de acest fel România se pregătește să devină un exemplu de eficiență și inovație în administrația publică, asigurând astfel o guvernanță transparentă și performantă pentru toți cetățenii săi.