Sistemul va fi operat tot de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă al MAI, urmând să fie transmise mesaje tip SMS, în funcție de datele reclamate, privind dispariția unui copil, către cetățenii din anumite zone geografice.

Inițiatorii proiectului fac referire la un sistem similar în SUA, care a dus la găsirea a zeci de copii în ultimii ani. În România, un proiect asemănător inițiat de poliție a fost un eșec, se mai argumentează în expunerea de motive a proiectului.

Potrivit proiectului, mass-media va fi obligată prin lege să primească alertele privind disparițiile de copii în România, site-urile de știri urmând să distribuie informațiile în regim de breaking news.

Mesajele Alertă copil vor fie difuzate prin SMS utilizatorilor de telefonie mobilă din zonele indicate de Poliţie ca fiind relevante pentru aria de căutare. Mesajele Alertă Copil sunt de interes public și gratuite. Mesajele conţin informaţiile pe care Poliţia le consideră esenţiale pentru identificarea minorului dispărut. MAI are obligaţia de a publica cel puţin o dată la 12 ore o actualizare privind statusul cazurilor raportate prin Sistemul Alertă Copil, scrie alba24.ro.