Apelul CE către guverne: Nu reduceți jurnaliștii la tăcere sub pretextul crizei

Apelul CE către guverne: Nu reduceți jurnaliștii la tăcere sub pretextul crizei

Secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric solicită autorităților să nu se folosească de criza noului coronavirus pentru a impune cenzura presei sau pentru a scăpa de jurnaliștii incomozi. Într-un mesaj publicat cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, aceasta a atras atenția asupra rolului important pe care îl joacă mass-media în această criză.

În mesajul transmis de Consiliul Europei se arată că actuala criză a coronavirusului nu trebuie să fie folosită de Guverne pentru a-i reduce la tăcere pe jurnaliști sau pentru a le îngreuna activitatea.

„Unele drepturi au fost restrânse pentru a putea lupta mai bine împotriva pandemiei. Dar situația nu trebuie folosită pentru a-i reduce la tăcere pe jurnaliști sau a le îngreuna activitatea. Mass-media trebuie să fie liberă să relateze despre toate aspectele crizei. Jurnaliștii au un rol-cheie și o responsabilitate specială pentru a-i furniza publicului informații in timp real, exacte și de încredere. Ei trebuie să poata investiga în detaliu deciziile pe care autoritățile le iau ca reacție la pandemie”, se arată în mesajul transmis de Marija Pejcinovic Buric, conform luju.ro.

Pe de altă parte, reprezentantul Comisiei Europene arată că jurnaliștii au datoria de a relata responsabil situația pentru a preveni răspândirea panicii și pentur a evidenția exemplele pozitive:

„De asemenea, prin relatări responsabile, jurnaliștii pot preveni răspândirea panicii și pot evidenția exemplele pozitive de solidaritate din societățile noastre. Personal, am fost impresionată și încurajată de multele relatări mediatice privind cetățeni care se ajută reciproc, precum și în ceea ce privește infirmieri, asistenți, doctori și alți eroi de pe frontul crizei”.

Jurnaliștii victime ale violenței și intimidărilor

Potrivit secretarului general al Consiliului Europei în ultimul an fost înregistrate mai multe acțiuni de violență și încercări de intimidare împotriva jurnaliștilor, iar acest lucru trebuie schimbat. Totodată Marija Pejcinovic Buric solicită statelor să asigure protecția jurnaliștilor și să le onoreze munca.

„În același timp, sunt îngrijorată de ceea ce a descoperit Platforma Consiliului Europei pentru Protecția Jurnalismului și Siguranța Jurnaliștilor – mai exact, o tendință de violență și intimidare împotriva jurnaliștilor în ultimul an. Vom face tot ce putem ca să inversăm această tendință. De asemenea, sunt conștientă de situația economicăp dificilă în care mulți jurnaliști se găsesc astăzi. Încurajez toate statele să protejeze rolul jurnaliștilor de câini de pază și de parte importantă în mecanismele de control și echilibru ale societăților democratice e Ziua Mondială a Libertății Presei, aducem un omagiu muncii esențiale a jurnaliștilor, în special în vreme de criză”, se arată în mesaj.