APC despre PESTA PORCINĂ–“Incompetența autorităților a ucis zeci de mii de porci, sărăcind românii. ANSVSA - groparul economiei de subzistență din mediul rural”

APC despre PESTA PORCINĂ–“Incompetența autorităților a ucis zeci de mii de porci, sărăcind românii.  ANSVSA - groparul economiei de subzistență din mediul rural”

Asociația Pro Consumatori (APC) cere dizolvarea Centrului Național de Combaterea Bolilor si preluarea activităților de gestionare a epidemiei de pestă porcină de către o celulă de criză formată din experți pe domeniile veterinar, legislativ, economic și social, aflată în coordonarea CSAT. Reprezentanții APC acuză că, din cauza ignorării directivelor europene, România are pierderi imense, iar cei vinovați de “acest carnagiu” trebuie să răspundă în fața legii.

Peste 50.000 de porci sănătoși din gospodăriile rurale au fost uciși cu încălcarea dispozițiilor legale europene și naționale, aplicabile pentru combaterea pestei porcine africane, potrivit președintelui Asociației Pro Consumatori, Costel Stanciu. Într-o conferință de presă cu tema “ANSVSA - groparul economiei de subzistență din mediul rural”, organizată la Constanța, Costel Stanciu a explicat că, după două luni de molimă, din “statisticile îngrijorătoare” puse la dispoziție de MAI, în România sunt afectate 11 județe, cu 817 focare de pestă porcină africană confirmate la nivelul a 185 de localități. Până în prezent au fost sacrificați 155.980 porci, fără a pune la socoteală cei 180.000 de porci din exploatațiile comerciale din Brăila. “Se va ajunge la 350.000 porci sacrificați, peste 90% fiind uciși în mod preventiv”, spune Costel Stanciu.

 

Cel mai grav ar fi că autoritățile române ar fi ignorat auditul făcut de Comisia Europeană, la începutul anului 2017, demonstrând astfel că România nu era pregătită să gestioneze fenomentul pestei porcine africane. “Tot in  acel raport se arată că România nu era pregătită să neutralizare cadavrele. Erau doar patru incineratoare. Iar la Tulcea, județul cel mai afectat de pesta porcină africană, au rezultat multe cadavre iar multe zone sunt inundabile, existând  pericolul ca pe termen scurt, din cauza ploilor puternice, să ajungă la suprafață. Mai exista și pericolul contaminării pânzei freatice din Tulcea. ANSVSA va avea multe de tras” a spus Stanciu.

Președintele APC este de părere că Directiva Comisiei Europene a fost interpretată greșit de autoritățile române. “Trebuia ucise numai animalele din gospodăriile afectate. Și-au dat seama abia acum, când la Buzău au ucis numai porcii din gospodăriile respective. Nu au mai trecut și la lichidarea porcilor din celelalte gospodării. Deci, după ce au măcelărit 50.000 de porci, și-au dat și ei seama că de fapt au greșit”,  a declarat Costel Stanciu. El crede că plângere penală, in rem, care se află în lucru la Parchetul General, cuprinde și ignorarea Directivei Comisiei Europene. “Problema e cine va răspunde pentru carnagiul din localitățile afectate.”  Cei care vor avea de pierdut "sunt consumatorii care de Sărbători, vor cumpăra carne de porc din import cu cel puțin 30% mai scumpă decât prețul actual."