Evenimentul Zilei > International > Apă la moara lui Trump: Joe Biden știa că patronul ucrainean al lui Hunter este corupt
Apă la moara lui Trump: Joe Biden știa că patronul ucrainean al lui Hunter este corupt

Apă la moara lui Trump: Joe Biden știa că patronul ucrainean al lui Hunter este corupt

Un document recent declasificat spulberă și ultimele iluzii în legătură cu inocența celui pe care presa americană îl numește „președinte ales”.

Biroul vicepreședintelui Joe Biden a fost avertizat în 2015 că Departamentul de Stat bănuia că oligarhul ucrainean al gazelor, a cărui companie l-a angajat pe Hunter Biden, este corupt și că Departamentul american de Justiție a strâns dovezi în sprijinul acestei concluzii, arată unele note diplomatice date publicității recent.

Ambasadorul american la Kiev din acea perioadă, Geoffrey Pyatt, i-a alertat pe principalii consilieri ai lui Joe Biden în legătură cu îngrijorările față de fondatorul Burisma Holdings, Mikola Zlocevski, cu puțin timp înainte ca vicepreședintele SUA să facă o vizită în Ucraina, în decembrie 2015.

„Presupun că toți aveți informațiile Departamentului de Justiție despre Zlocevski”, a scris Pyatt într-un e-mail către consilierii principali ai lui Biden de la Casa Albă, citat John Solomon pe site-ul său Just the News. „Versiunea scurtă neclasificată (într-o limbă nejuridică) este că Statele Unite și Marea Britanie cooperează într-o acțiune pentru a-i confisca activele corupte din străinătate (care au trecut prin SUA).”

Mită de 7 milioane

Pyatt a adăugat că acțiune de confiscare a bunurilor „s-a năruit” atunci când persoane din biroul procurorului general ucrainean „au acționat pentru a contracara acțiunea britanică”.

Notele de serviciu au fost date publicității săptămâna trecută în comisiile senatoriale care anchetează relațiile comerciale externe ale lui Hunter Biden.

În momentul în care Pyatt a scris e-mail-ul, unul dintre adjuncții săi de la ambasada din Kiev, George Kent, alertase deja FBI că responsabilii statului american credeau că procurorii ucraineni au primit o mită de 7 milioane de dolari pentru a contracara acțiunea de confiscare a bunurilor.

Kent a vorbit despre eforturile sale într-un mesaj adresat unui alt ambasador, un an mai târziu.

După un an, succesoarea lui Pyatt ca ambasadoare la Kiev, Marie Yovanovitch, le-a scris șefilor săi de la Washington că ambasada americană crede că Burisma a dat o nouă mită sub formă de gaz ieftin pentru a-i determina pe procurorii ucraineni să renunțe la restul investigațiilor împotriva companiei.

Toți consilierii au fost informați

E-mail-ul lui Pyatt, din 6 decembrie 2015, i-a fost transmis lui Kate Bedingfield, care era atunci șefa de Comunicare a lui Biden, lui Michael Carpenter, unul dintre consilierii săi pentru securitate, și lui Amos Hochstein, consilierul pentru energie.

Bedingfield a fost desemnată recent de Biden să ocupe postul de șef de Comunicare al Casei Albe, în administrația sa.

Mesajul lui Pyatt arată cu claritate despre informațiile cunoscute de apropiații lui Biden – și care au fost probabil cunoscute și de vicepreședintele SUA – în privința preocupărilor responsabililor americani în legătură cu Burisma și cu Zlocevski și cu frisoanele pe care trebuie să le fi avut despre angajarea lui Hunter Biden în această companie.

Ziaristul John Solomon scrie că mesajul lui Pyatt este unul dintre primele documente guvernamentale care vorbesc despre rolul pe care Departamentul de Justiție l-a jucat în confiscarea activelor lui Zlocevski în Marea Britanie, în 2014, în momentul în care Hunter Biden a fost angajat la Burisma.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.