Evenimentul Zilei > Economie > AOAR transmite un avertisment dur Guvernului cu privire la reducerea CAS
AOAR transmite un avertisment dur Guvernului cu privire la reducerea CAS

AOAR transmite un avertisment dur Guvernului cu privire la reducerea CAS

Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) avertizează că amânarea aplicării măsurii privind reducerea contribuțiilor sociale (CAS) la angajator cu cinci puncte procentuale, până la 1 octombrie, va avea un efect de bumerang asupra veniturilor la bugetul de stat.

„AOAR a cerut constant în ultimii ani reducerea fiscalității pe muncă, ținând cont că la 1 ianuarie 2009 impozitarea a crescut cu 3,8 puncte procentuale. Regretăm că adoptarea măsurii  de reducere cu 5 puncte procentuale, anunțate de Guvern a fi aplicată inițial de la 1 iulie, este amânată, urmând a se aplica de la 1 octombrie 2014, în condițiile în care acoperirea financiară este asigurată din veniturile suplimentare provenind din aplicarea impozitului pe construcții speciale, încasările din luna mai 2014 depășind cu mult estimările”, se arată într-un comunicat remis de asociație.

În primele cinci luni ale acestui an, veniturilor bugetare provenind din impozitarea veniturilor de natură salarială au scăzut constant, în condițiile în care au fost reîntregite salariile personalului bugetar, a crescut salariul minim și a avut loc o creștere moderată generala a salariilor cu 4,5% , conform datelor INS. Această situație demonstrează că o creștere a taxelor peste un anumit nivel va duce la scăderea veniturilor provenind din acea sursă de venit bugetar, se mai arată în documentul citat.

Totodată, AOAR susține reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator, având în vedere multiplele creșteri de prețuri administrate, cum sunt cele la gaze, energie electrică, combustibili, taxa pe construcții speciale, salariul minim și a majorării generale a masei salarial.

„Aceste creșteri vor duce la reducerea marjelor de profit sau chiar la pierderi în cazul în care nici  prețul, nici marja de profit  nu vor putea suporta aceste măriri de costuri”, avertizează AOAR.

Oamenii de afaceri atrag atenția și reprezentanților sindicali și tuturor celor care contestă măsura reducerii CAS cu 5 puncte procentuale la angajator că, în primul trimestru din 2014, numărul firmelor care au înregistrat profit, conform rapoartelor ANAF, a scăzut la 217.010, față de 261.476 în aceeași perioadă a anului 2013, situație care constituie o amenințare reală față de  posibilitatea păstrării locurilor de muncă împovarate de o fiscalitate excesivă.