O importantă companie de servicii de energie electrică și gaze naturale din țara noastră le-a transmis clienților săi că pentru a economisi cât mai multă energie în această iarnă e nevoie să ia anumite măsuri. Iată care sunt acestea.
E.ON una dintre companiile cu cei mai mulți clienți care folosesc servicii de energie electrică și gaze naturale le-a transmis clienților săi o notificare scrisă prin care erau sfătuiți despre cum își pot reduce consumul de căldură.
Dacă vreți să economisiți, primul lucru care trebuie făcut este să aerisiți caloriferele. Astfel este asigurată o circulație mult mai eficientă a apei prin instalația caloriferului, deci se permite inclusiv un transfer mult mai optim al căldurii prin el.
Aerisirea caloriferelor reduce consumul de energie
Dacă sunt aerisite caloriferele, energia consumată este mult mai mică. De asemenea, temperatura setată pe termostat se atinge mult mai repede.
Prin urmare, dacă avem o centrală de apartament care funcționează cu gaz, ar trebui să avem și un consum mai mic atunci când o utilizăm în casă. În plus, dacă vor fi aerisite caloriferele, instalația va fi protejată de efectul coroziv care îl are aerul din calorifere.
Prețurile la utilități vor fi din ce în ce mai mari în acest an, ca urmare a scumpirii gazelor naturale și energiei electrice. Recent, specialiștii în energie avertizau că peste un milion de consumatori vor primi în continuare facturi mari. Liberalii au propus ca facturile să se calculeze nu doar pe baza consumului de anul trecut, ci a mediei consumului din aceeași perioadă a ultimilor trei ani.
Cât vor plăti iarna aceasta consumatorii
Explicând măsura propusă de PNL, Dumitru Chisăliță, președinte Asociația Energia Inteligentă, a explicat câteva aspecte referitoare la consumul de energie al românilor.
„Consumul mare nu înseamnă că ești din start bogat, dacă trebuie să-ți încălzești casa, să-ți prepari apa caldă pentru a putea să ții o gospodărie înseamnă un consum mai mari de 300 kwh și asta nu înseamnă neapărat că ești și bogat – este o greșeală făcută prin filosofia de aplicare a acestei legi. Probabil că 1 milion de consumatori nu vor beneficia de nicio prevedere, deși nu sunt bogați”, a spus acesta.
Potrivit calculelor realizate de „Asociația Energia Inteligentă”, în cazul unei case de 150 mp care folosește doar energie electrică, la iarnă ar trebui să plătească între 2.700 de lei și 3.500 de lei pe lună. Asta înseamnă un salariu mediu pe economie.