Evenimentul Zilei > EVZ Play > Exclusiv. Românii nu au nicio șansă în fața facturilor zdrobitoare. Care este marea păcăleală la cititul contoarelor. „Nu aveți cum să știți”
Exclusiv. Românii nu au nicio șansă în fața facturilor zdrobitoare. Care este marea păcăleală la cititul contoarelor. „Nu aveți cum să știți”

Exclusiv. Românii nu au nicio șansă în fața facturilor zdrobitoare. Care este marea păcăleală la cititul contoarelor. „Nu aveți cum să știți”

În cadrul emisiunii EVZ Play, moderată de Robert Turcescu, Dian Popescu, specialist în energie, a dat mai multe explicații legate de cel mai sensibil subiect al momentului: isteria creată de facturile la energie electrică.

Invitat în podcastul lui Robert Turcescu, difuzat de evz.ro, Dian Popescu, expert în energie, a vorbit despre o problemă care le dă uriașe bătăi de cap, românilor, în această perioadă. Cea a facturilor la lumină. Popescu a explicat care este situația cu contoarele, pe care nu toți consumatorii casnici le citesc lunar pentru a trimite indexul.

Cum au crescut alarmant facturile la energie electrică

„Care e diferența dintre energie activă și reactivă. Nu aveți cum să știți. Nu o să vă puteți citi contorul ală niciodată, nefiind de meserie, este un contor inteligent pentru ei. Nu ai responsabilitatea la doi ani de regularizare, ci la trei luni. De ce să-mi faci regularizare la do ani? Înseamnă că mi-ai folosit banii. Tu ai folosit banii mei, după doi ani de zile, tu te-ai folosit de energie.

Conform noilor reglementări ANRE, contorul trebuia să fie la limita proprietății. Contorul este al distribuției, nu al tău personal. Nu ai responsabilitatea să îl citești”, a declarat Dian Popescu.

„Contorul este la limita proprietății. În contract nu-ți spune, că tu ai contract de furnizare. Contoarele sunt ale distribuției, nu ale furnizorului. Distribuitorul își aduce curentul până la intrarea în casă este responsabilitatea lui până aici. Tu ai treabă cu furnizorul. Tu ai contract de racordare (cu distribuția). Furnizorul e ală care îți vine curentul. Citește distribuitorul, nu tu. Contorul trebuie să fie la limita proprietății, vizibil. Trebuie să vină ei să scoată contorul.

Nu distribuitorii, nu au atât de mult personal, că să vină la trei luni(n.r. – să-l citească). Aici e responsabilitatea lor, trebuie să răspundă în fața ANRE de ce nu citesc contorul la trei luni”, a mai afirmat specialistul în energie.

Punctul zero al haosului în energie și în buzunarele românilor

Popescu a explicat și de când a început haosul. „S-a trezit un haos, de la ordonanța din noiembrie 2021. Am fost în misiune când undeva înainte de luna octombrie, și dumneavoastră ați titrat, prețurile îi vor strivi pe români.

În momentul în care tu dai ordonanță după ordonanță și o schimbi la 3 luni, la 6 luni, atunci e o problemă la Guvern. În noiembrie, e ordonanța care a aruncat toată piața. În aprilie altă ordonanță, în august altă ordonanță, și apoi la două săptămâni o schimbi. Când dai o ordonanță și pui taxa de solidaritate, înseamnă că trebuie să fii solidar cu poporul. S-a făcut într-o noapte, în laboratoare, fără să te consulți cu nimeni.”

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa [email protected]