Evenimentul Zilei > Social > Specialiștii în energie anunță facturi și de 18 ori mai mari. „Consumul mare nu înseamnă că ești din start bogat”
Specialiștii în energie anunță facturi și de 18 ori mai mari. „Consumul mare nu înseamnă că ești din start bogat”

Specialiștii în energie anunță facturi și de 18 ori mai mari. „Consumul mare nu înseamnă că ești din start bogat”

Specialiștii în energie avertizează că peste un milion de consumatori vor primi în continuare facturi mari. Liberalii au propus ca facturile să se calculeze nu doar pe baza consumului de anul trecut, ci a mediei consumului din aceeași perioadă a ultimilor trei ani.

PNL susține că pentru calculul facturii din septembrie 2022 ar trebui să se țină cont de media consumului din aceeași lună a anilor 2021, 2020 și 2019. Propunerea făcută de PNL trebuie acceptată si de PSD. Ulterior, ordonanța privind energia poate fi modificată în Parlament.

În acest context, chestionat despre facturile imense la energie ale românilor, ministrul Energiei, Virgil Popescu a precizat că „Cred că ori sunt greșite, ANRE-ul e cel care verifică piața. N-am văzut decât câteva facturi prezentate de dumneavoastră. La persoane fizice inclusiv ANPC să intre peste furnizorii respectivi și să verifice”.

Analiștii spun însă că decizia de schimbare a modului de calcul nu ar ajuta pe nimeni. Astfel, în cazul unui client care trei ani la rând, în aceeași lună, a avut consum mic de electricitate, sub plafonul actual, de 255 kwh/lună. Decizia nu va influența suma pe care o are de plată. Acest client plătește acum un preț plafonat și va beneficia de reducere.

Factura ar putea fi și de 18 ori mai mare la cel mai scump furnizor

Însă, cine a avut trei ani la rând peste 300 de kwh pe factură, va plăti tot mult. În același timp, factura va fi si mai mare, chiar dacă acum consumatorul a făcut economie și a redus consumul. În acest caz, un client care în august 2021 achita pentru consumul lui de peste 300 kwh aproape 241 de lei la factură, la prețurile actuale de pe piață, pentru că nu intră la plafonare, factura poate fi și de 18 ori mai mare la cel mai scump furnizor. Acest lucru se va întâmpla, în timp ce în 2020, de pildă, achita 176 de lei.

Dumitru Chisăliță, președinte Asociația Energia Inteligentă, a explicat câteva aspecte referitoare la consumul de energie al românilor. „Consumul mare nu înseamnă că ești din start bogat, dacă trebuie să-ți încălzești casa, să-ți prepari apa caldă pentru a putea să ții o gospodărie înseamnă un consum mai mari de 300 kwh și asta nu înseamnă neapărat că ești și bogat – este o greșeală făcută prin filosofia de aplicare a acestei legi. Probabil că 1 milion de consumatori nu vor beneficia de nicio prevedere, deși nu sunt bogați”.

Potrivit calculelor realizate de „Asociației Energia Inteligentă”,  în cazul unei case de 150 mp care folosește doar energie electrică la iarnă ar trebui să plătească între 2.700 de lei și 3.500 de lei pe lună. Asta înseamnă un salariu mediu pe economie, conform ȘtirileProTV.