Anunţul momentului despre pensii! Milioane de români sunt vizaţi. Autorităţile vin cu explicaţii complete
- Sabina Popescu
- 26 martie 2022, 06:30
Președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Nicu Marcu, a comentat, în cadrul Conferinței Europene a Serviciilor Financiare (ECSF), ultimele schimbări realizate în zona RCA, însă în mod special în cazul pensiilor private. Administratorii fondurilor de pensii private sunt îndemnați la prudență extremă, în timp ce au loc modificări privind reducerea birocrației.
Președintele ASF a anunțat că, lunar, au loc reuniuni între reprezentanții instituției pe care o conduce și actori din toate cele trei piețe supravegheate, adică asigurări, pensii private și piața de capital. Nicu Marcu a arătat că aceste întâlniri au fost „destul de concentrate în doleanțe ale actorilor din piață”, la început, urmând apoi o perioadă de reglementare.
Vestea mult așteptată de pensionari: Se termină cu birocrația
„Recunosc că erau destul de multe întrebări din piață, la început. De ce sunt lungi controalele? De ce durează mult autorizările? Am rezolvat aceste probleme. Printre altele, acum avem pe site-ul autorității un loc în care sunt postate toate documentele pe care cineva trebuie să le aducă pentru a fi autorizat. Toate documentele se încarcă electronic, fie că este vorba de persoane fizice, fie că sunt persoane juridice. Vrem să reducem interacțiunea între piață și personalul autorității. Vrem să terminăm cu birocrația”, a declarat președintele ASF, în cadrul conferinței ECSF.
Avertisment pentru administratorii fondurilor de pensii private
Nicu Marcu a îndemnat administratorii fondurilor de pensii private la o prudență „chiar exagerată”, întrucât, în anul 2024 se va mări contribuția cu un punct procentual. Prin urmare, administratorii vor gestiona active foarte mari și trebuie să fie prudenți, a explicat șeful ASF.
„Contează și performanța, contribuția este garantată, dar trebuie să se asigure că aceste riscuri asumate sunt cât mai mici. Performanța este legată și de asumarea unor riscuri, dar în această perioadă trebuie să ne asumăm riscuri mai mici”, a spus președintele ASF, Nicu Marcu.
Primele pierderi în cazul pensiilor private, după război
În altă ordine de idei, cotațiile titlurilor de stat și acțiunile din portofoliul fondurilor de pensii private deja au suferit pierderi din cauza războiului din Ucraina. Activele nete totale ale fondurilor de pensii private obligatorii și facultative au scăzut, în luna februarie 2022, de la 93,05 miliarde de lei, cât era în ianuarie 2022, la 91,83 miliarde de lei. Vorbim atât despre Pilonul 2 de pensii, cât și despre Pilonul 3 de pensii.
În cazul Pilonului 2 de pensii, care are 7,83 de cotizanți, activele nete au scăzut de la 89,632 miliarde de lei, cât erau pe data de 31 ianuarie, la 88,467 miliarde de lei în luna februarie.
În ceea ce privește Pilonul 3 de pensii, cu 572.294 de persoane care cotizează, activele nete au scăzut de la 3,422 miliarde de lei, cât erau pe data de 31 ianuarie, la 3,361 miliarde de lei în luna februarie.