O veste mult așteptată, despre ziua în care pandemia provocată de coronavirus se va încheia a fost dată de fondatorii laboratorului medical BioNTech, cei care au produs unul dintre cele mai eficiente vaccinuri anti-COVID
Finalul pandemiei provocată de coronavirus se întrevede undeva la jumătatea anului viitor. Acest lucru va depinde, însă de evoluția campaniei de vaccinare.
Fondatorii laboratorului german BioNTech care, în colaborare cu Pfizer, unul dintre vaccinurile anti-COVID, estimează că pandemia se va întinde până la mijlocul anului 2022. Conform studiilor și estimărilor, până atunci este de așteptat să fie atins un nivel ridicat al vaccinărilor.
„Până la mijlocul anului 2022, chiar și regiunile cu o densitate mare a populației, cum ar fi India, vor atinge o rată ridicată de vaccinare și imunitate de turmă”, a declarat directorul executiv al firmei, Ugur Sahin, conform The Wall Street Journal.
Potrivit spuselor sale, în următoarele 12 luni, un număr tot mai mare de țări vor beneficia de vaccinuri și vor reuși să atingă nivelul de imunitate colectivă necesar opririi răspândirii virusului. În opinia lui Ugur Sahin, vaccinurile vor ajunge atât în regiunile dezvoltate din punct de vedere economic, cât și în cele mai puțin dezvoltate.
Producția de vaccinuri trebuie extinsă
Fondatorul laboratorului german BioNTech a explicat că pandemia este deja sub control în Statele Unite și în Germania datorită vaccinării și a menținerii restricțiilor de protecție sanitară. Menținerea distanțării fizice, obligativitatea purtării măștii și vaccinarea a dus la restrângerea răspândirii coronavirusului. În schimb, infecțiile au explodat în locuri precum India, unde numărul persoanelor vaccinate este mult mai mic, iar oamenii nu respectă restricțiile autorităților.
„Trebuie să ne asigurăm că rata de vaccinare este foarte ridicată în întreaga lume. În caz contrar, nimeni nu va fi în siguranță”, a subliniat cofondatorul și CEO-ul BioNTech.
Ugur Sahin este de părere că pandemia nu se va încheia până când nu va exista imunitate de turmă în întreaga lume. Sahin, a cărui firmă a colaborat cu compania americană Pfizer pentru a-și produce vaccinul, a explicat că firma sa sa își va extinde alianța de producție. Scopul este de a produce cât mai multe doze de vaccine, care să fie distribuite în cât mai multe state, inclusiv în India, acolo unde numărul de cazuri a crescut foarte mult.
Pe de altă parte, cofondatorul BioNTech Özlem Türeci a subliniat că s-ar putea să fie necesar ca diferitele tipuri de vaccinuri să fie combinate, inclusiv vaccinuri ARN mesager cu altele precum AstraZeneca, pentru a accelera imunizarea în întreaga lume.