Mai întâi a venit anunţul că Melania va rămâne la New York cu fiul de 10 ani Barron (aceeaşi vârstă ca Malia Obama în 2008), <<până îşi va termina şcoala>>. O alegere neobisnuită : doar două first lady în istoria americană nu s-au transferat la Casa Albă : Martha Washington, fiindcă aceasta nu era încă construită şi Anna Harrison fiindcă soţul a murit înainte de instalare.

Iar acum, lumea modei americane se întreabă dacă s-o îmbrace sau nu pe noua first lady.

Discuţia a pornit de la o scrisoare trimisă de Diane von Furstenberg, susţinătoare a lui Hillary Clinton, adresată celor mai mult de 500 de membri ai Council of Fashion Designers of America, a căruia este preşedinte.

''Cum putem să contribuim la începutul acestei noi ere?'' Ea sugera să '' îmbrăţişăm diversitatea, să avem vederi largi, să fim mereu generoşi şi înţelegători''.

Dar Sophie Theallet, stilista franceză, a fost prima care a declarat public că n-o va îmbrăca niciodată pe Melania Trump. Într-un mesaj – publicat pe Facebook, Instagram şi Twitter – invita colegii s-o boicoteze.

Theallet  se descrie ca o imigrantă la rându-i, care nu poate accepta frazele rasiste şi xenofobe ale soţului Primei Doamne şi n-are importanţă că aceasta este o imigrantă, prima din 1825 care a intrat la Casa Albă.

Humberto Leon, stilist pentru Kenzo s-a aratat a fi de acord :

''Nimeni n-ar trebui s-o îmbrace, iar dacă îşi cumpără hainele de la tine să spunem oamenilor că tu nu eşti de acord''.

Dezbaterea priveşte şi jurnalismul de modă.

''Nu vrem să avem niciun rol în nominalizarea familiei Trump- explică un editorial pe site-ul Fashionista – în mod special când e vorba de preferinţele de modă ale first lady.

Ca oameni de specialitate, nu dorim să contribuim la umanizarea sau dezbaterea cu uşurinţă despre o administraţie care constituie o gravă ameninţare pentru femei, minorităţi, imigranţi şi care are multe alte îngrijorătoare implicaţii pe care nu le putem ignora si despre care nu putem vorbi cu profunzime, dat fiind că înainte de toate suntem un site de modă şi frumuseţe. Nu putem spune că nu vom scrie despre cum se îmbracă doamna Trump, dar vom face asta în ocazii cu totul speciale, legat de vreo ştire anume''.

Când la cea de a doua dezbatere prezidenţială, în care scandalurile sexuale legate de Donald Trump au ocupat un spaţiu amplu, Melania a apărut cu o cămaşă cu arc (pussy-bow) de la Gucci unde s-a dezlănţuit în val de ironii pe reţelele de socializare, site-uri şi reviste.  Vom vedea ce se întâmplă la instalarea de pe 20 ianuarie.