Evenimentul Zilei > EVZ Special > Anunț oficial pentru românii din Marea Britanie. Ce se întâmplă după alegeri
Anunț oficial pentru românii din Marea Britanie. Ce se întâmplă după alegeri

Anunț oficial pentru românii din Marea Britanie. Ce se întâmplă după alegeri

Reînvestirea lui Boris Johnson nu este de speriat pentru cetățenii români din Marea Britanie. Dan Mihalache, ambasadorul român din Londra a făcut anunțul vineri.

Alegerile parlamentare din Marea Britanie desfășurate joi au fost câștigate de Partidul Conservator condus de către Boris Johnson. Euscepticul a fost reînvestit ca premier, ceea ce-i întărește convingerile. Astfel, va putea să-și onoreze promisiune de ieșire din Uniunea Europeană la începutul anului viitor.

Până pe 31 ianuarie 2020, Brexitul va fi efectuat complet. Aceasta este promisiunea lui Boris Johnson, premier al Marii Britanii și fost primar al Londrei, timp de 8 ani de zile. În urma rezultatului alegerilor, îngrijorările românilor cu privire la viitorul în Regatul Unit se întețesc, motiv pentru care ambasadorul României la Londra a făcut precizări importante.

Românii din Marea Britanie nu au motive de îngrijorare, anunță Dan Mihalache.

„Statutul cetăţenilor români din Regatul Unit rămâne sub incidenţa aceloraşi reguli care au fost stabilite de către guvernele precedente”, a declarat vineri pentru Agerpres ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache.

400.000 de români vor să rămână definitiv în Marea Britanie

Până în prezent, aproape 400.000 de români s-au înregistrat pentru statutul de rezident permanent. Până acum, nu au existat probleme, informează Dan Mihalache.

„Dacă vor exista (n.r. – probleme), eu îi invit pe cei care se confruntă cu anumite situaţii să ne semnaleze şi vom rezolva acest lucru prin dialog cu autorităţile britanice (…) Ne uităm la modul de configurare al viitorului guvern şi la proiectele de viitor pe care le putem construi după Brexit, un parteneriat strategic cu Marea Britanie reînnoit, aprofundat, la care lucrăm deja şi suntem interesaţi ca el să continue”, a precizat Mihalache pentru sursa citată.

Pentru a solicita statutul de rezident permanent, cetățenii români trebuie să fi avut reședința în Marea Britanie cel puțin 5 ani.