Anunț îngrijorător! Vine vara și vor fi mari probleme în România
- Andrei Calin
- 20 mai 2020, 03:00
Specialiștii se așteaptă la temperaturi foarte ridicate în vara acestui an, la noi în țară.
Elena Mateescu, directoarea Agenției Naționale de Meteorologie, a vorbit despre ce ne așteaptă în perioada următoare, odată cu venirea verii. Este posibil ca în România să se atingă noi valori record ale temperaturii și media să se apropie de vara anului 2011, cel mai călduros din istoria măsurătorilor termice.
„Prima jumătate a lunii iunie aduce o schimbare în ceea ce privește evoluția condițiilor meteorologice și vorbim de vară, cu valori peste a ceea ce ar fi normal și cu o tendință spre deficit a cantitâților de precipitații.
Când vorbim de vară în țara noastră trebuie să luăm în considerare că de la an la an verile sunt mai călduroase, cu valori deosebit de ridicate. Dacă e să facem o comparație cu ce s-a întâmplat în anul 2011, care a fost cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice, nu excludem ca și 2020 să se înscrie în seria celor mai călduroși ani.
Val de căldură timpurie
Din Grecia până în Israel, trecând prin Cipru şi Turcia, ţările din sud-estul Europei şi din Orientul Apropiat se sufocă din cauza unui val de căldură timpurie la care trebuie să se adapteze locuitorii încă afectaţi de măsurile de izolare, relatează AFP.
Cu peste 40 de grade în Cipru, Creta (Grecia) şi zonele de ţărm din Turcia, până la 47 de grade Celsius la graniţele Israelului şi Iordaniei, în această regiune a lumii, obişnuită cu veri călduroase, au fost doborâte recordurile pentru luna mai, potrivit institutelor naţionale de meteorologie
După sudul Italiei, unde au fost înregistrate 39 de grade în Sicilia la sfârşitul săptămânii trecute, valul de căldură s-a resimţit şi în Heraklion, în Creta, cu 41,1 grade Celsius sâmbătă, valoare ce nu a mai fost consemnată în această regiune în luna mai de o jumătate de secol, potrivit Institutul de Meteorologie din Atena.
În Grecia continentală, mercurul a ajuns, de asemenea, la 40 de grade Celsius.
Nu toată lumea s-a putut îndrepta, însă, spre plajă din cauza măsurilor de izolare asociate pandemiei de COVID-19.
În Grecia, deschiderea plajelor amenajate a fost aşteptată cu nerăbdare din cauza caniculei şi au fost puse în aplicare măsuri de siguranţă, precum distanţa de patru metri între umbrele.
Spre est, în Cipru, unde accesul pe plaje rămâne interzis - este permisă doar îmbăierea în mare - 49 de persoane au fost amendate duminică pentru prezenţa prelungită pe nisipul fin. Pe insulă, duminică s-a stabilit un nou record de căldură, cu 42,5 grade Celsius la umbră, în Paphos (sud-vest). O alertă meteorologică rămâne în vigoare luni.
Turcia a cunoscut cel mai călduros weekend din luna mai din ultimii 75 de ani, potrivit televiziunii publice TRT. Valorile de temperatură au depăşit 40 de grade Celsius în Antalya. Zeci de milioane de turci sunt afectaţi în prezent de măsuri stricte de izolare, cu excepţia persoanelor peste 65 de ani, care au putut ieşi duminică afară, în intervalele orare ajustate din cauza căldurii. În Istanbul, unii au profitat de ocazie pentru a se răcori în apele Bosforului.
În Orientul Apropiat, temperaturile caniculare sunt înregistrate în mod obişnuit la sfârşitul primăverii. Însă, ''anul acesta, diferenţa o face durata acestui episod - o săptămână - cu temperaturi de până la 37 de grade Celsius'', a indicat duminică directorul departamentului de meteorologie al aeroportului Beirut, Abdel Rahmane al-Zawawi.
În Liban, locuitorii nu au posibilitatea de a se răcori în mare - toate plajele sunt închise, iar forţele de ordine au vegheat duminică la respectarea regulilor.
Accesul pe plaje este interzis şi în Israel. Însă, duminică, când Guvernul a câştiga în cele din urmă încrederea Parlamentului după mai bine de un an de criză politică, zona de litoral din Tel Aviv, unde au fost înregistrate 40 de grade Celsius, a fost aglomerată.
Potrivit prognozelor, acest val de caniculă va continua până la finalul săptămânii în estul Mediteranei.