Anunț îngrijorător. Pentru ce categorie de vârstă ar putea să nu funcționeze vaccinul anti Covid-19
- Alexandru Toader
- 24 iunie 2020, 15:00
Oamenii de știință din Regatul Unit al Marii Britanii au tras un semna de alarmă în ceea ce privește vaccinului împotriva Covid-19.
Cercetătorii britanici spun că viitorul vaccin împotriva COVID-19 s-ar putea să nu dea rezultate foarte bune în cazul persoanelor în vârstă, cele care prezintă cel mai ridicat risc de a muri din cauza bolii.
Profesorul Peter Openshaw, unul dintre cercetătorii din grupul de consultare ştiinţifică a Parlamentului britanic, a declarat că trebuie luate măsuri pentru protejarea persoanelor vârstnice deoarece viitorul vaccin s-ar putea să nu-i protejeze de infectare, potrivit The Guardian.
Cursa contracronometru pentru vaccin. Este realitate. Oxford împotriva coronavirusului
Conform documentului transmis Camerei Lorzilor, vaccinarea trebuie să vizeze anumite grupuri de persoane pentru ca în acest fel să fie protejaţi cei cu adevărat vulnerabili.
„Uneori este posibil să protejăm un grup vulnerabil, vizând un alt grup şi acest lucru, de exemplu, se face în cazul gripei”, a mai spus Prof. Peter Openshaw.
Cercetătorul a explicat că oferind vaccinul antigripal nazal copiilor care, de cele mai multe ori nu fac forme severe de gripă, se protejează de fapt bunicii.
De asemenea, prin imunizarea lucrătorilor din domeniul sănătăţii şi serviciilor de îngrijire, se protejează în primul rând persoanele în vârstă care au cel mai mult contact cu aceştia.
Arne Akbar, preşedintele Societăţii Britanice de Imunologie, a spus că „vaccinul îi va ajuta pe cei tineri şi asta va fi bine, pentru că aceştia nu îl vor transmite mai departe către persoanele vârstnice”. Dar şi el a adăugat că vaccinul nu va ajuta în mod direct grupul persoanelor vârstnice.
Altfel, Universitatea Oxford a început weekendul trecut în Brazilia primele teste pe pacienţi umani cu vaccinul pe care îl dezvoltă împotriva noului coronavirus.
Un medic italian uimește întreaga omenire. Virusul va dispărea înainte să apară un vaccin
2.000 de angajaţi sănătoşi din domeniul medical din oraşul Sao Paulo şi pe 1.000 de persoane din Rio de Janeiro vor fi „cobai” pentru acest test. Marţi, autorii unui studiu realizat pe porci au anunţat că două doze cu acest vaccin dezvoltat de Oxford University şi AstraZeneca produc mai mulţi anticorpi decât o doză unică.
Peste 100 de vaccinuri potenţiale împotriva COVID-19 sunt dezvoltate în prezent pe plan mondial şi se află în diverse stadii de testare.