Anunț îngrijorător de la OMS: „Virusul nu va dispărea. Nici măcar cu un vaccin”
- Dragos Manea
- 1 octombrie 2020, 06:45
David Nabarro, emisar special al OMS pentru pandemie, vine cu o declarație îngrijorătoare cu privire la pandemia virusului chinezesc.
În timp ce Europa așteaptă cu îngrijorare cel de-al doilea val de coronavirus, iar Marea Britanie este confirmată drept țara europeană cu cel mai mare număr de victime, America de Sud este continentul cel mai afectat de COVID-19.
America de Sud, îngenunchiată
33,8% din cele peste un milion de victime (și 33,27% din cazurile totale) au fost înregistrate în America Latină, cu cinci țări printre cele mai infectate din lume: Brazilia, Columbia, Peru, Mexic și Argentina.
În total 338.611 de decese și 9,2 milioane de cazuri confirmate.
„Virusul este aici pentru a rămâne”
Și nu sosesc vești bune din partea Organizației Mondiale a Sănătății, așa cum a explicat dr. David Nabarro, britanic, emisar special al OMS pentru pandemie: „Acest virus nu va dispărea. Este aici pentru a rămâne, va fi o nouă amenințare pentru umanitate. Chiar și atunci când va apărea un vaccin, nu va însemna sfârșitul virusului. Va însemna că vom avea un instrument nou, mai bun, pentru a combate virusul. Dar, fundamental, trebuie să ne gestionăm viețile, de acum înainte, astfel încât să împiedicăm acest virus să ne infecteze”.
Teste și vaccinuri pentru cei mai săraci
Între timp, OMS a prezentat un plan pentru efectuarea a 120 de milioane de teste rapide în țările cu venituri mici și medii.
O sută de milioane de doze suplimentare de viitoare vaccinuri împotriva COVID-19 au fost rezervate țărilor sărace, a anunțat Vaccine Alliance (GAVI), care colaborează cu Organizația Mondială a Sănătății.
La începutul lunii august, GAVI și "Fundația Bill & Melinda Gates" au anunțat deja o colaborare cu Serum Institute of India (SII), cel mai mare producător de vaccin din lume în ceea ce privește volumul, pentru a livra 100 de milioane de doze.
Vaccinurile vor fi vândute la un preț maxim de 3 dolari pe doză.
„Sacrificiile tinerilor europeni”
Președintele francez, Emmanuel Macron, a citat cazul închiderii localului din Marsilia și a declarat: "Niciodată nu s-au solicitat atât de multe sacrificii tinerilor europeni ca în această perioadă de criză sanitară, creând pentru lideri o imensă responsabilitate pentru viitor cu privire la problemele de mediu, diplomatice și financiare". (Rador)