Marius Budăi insistă pe renegocierea PNRR: „Aş merge pe rezolvarea inechităţilor”

Marius Budăi insistă pe renegocierea PNRR: „Aş merge pe rezolvarea inechităţilor”Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EEC

Procentul de 9,4% din PIB, propus pentru bugetul de pensii ar putea fi eliminat cu totul din Planul Național de Redresare și Reziliență. Ministrul Muncii și al Protecției Sociale, Marius Budăi a anunțat că va propune acest lucru în coaliția de guvernare. El a arătat că media europeană privind ponderea pensiilor în PIB este între 12,5% şi 13%, dar România doreşte rezolvarea inechităţilor.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut o serie de declarații, la Iași, cu privire la situația fondului de pensii din România, dar și legat de procentul de 9,4% din PIB, asumat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru bugetul de pensii. El a precizat că în nici o lege din vreun stat membru al UE nu scrie că bugetul de pensii trebuie să se încadreze într-un anumit procent. Chiar și așa, ministrul Marius Budăi a arătat că media europeană privind ponderea pensiilor în PIB este între 12,5% şi 13%. În ce privește România, autoritățile doresc, în primul rând, rezolvarea inechităţilor.

„Aş merge pe rezolvarea inechităţilor, în principal. Noi, în Legea 127, când am promovat-o în Parlament, am avut un procent de 11,7%, conştienţi fiind că puterea economică a României nu ne poate duce chiar la media UE, dar trebuie să tindem şi noi acolo. Eu aş elimina total procentul. Nu scrie nicăieri, în nicio lege a pensiilor din UE, şi chiar m-am interesat, nu scrie că ne încadrăm în atât. Nu scrie. Eu voi propune eliminarea procentului”, a declarat Marius Budăi, la Iași.

Potrivit spuselor sale, reprezentanții de la Comisia Europeană ar fi fost de acord ca fiecare stat membru să fie liber să-și decidă politicile sociale și economice. Aceasta, însă, cu condiția să respecte tratatele de aderare.

„Reprezentanţii Comisiei Europene au fost de acord, şi mai ales Banca Mondială a fost de acord şi a spus Comisiei Europene că fiecare stat membru ar trebui să aibă independenţa de a-şi decide politicile sociale şi economice. Bineînţeles, respectând reglementările Tratatului pentru că suntem un stat membru al Uniunii Europene şi suntem un susţinător al proiectului european. Sunt proeuropean convins şi de aceea spun că prin preocupările sale un stat trebuie să aibă independenţa în a-şi decide politicile”, a afirmat Marius Budăi.

Sursa: Arhiva EVZ

Marius Budăi susține renegocierea PNRR

În acest context, el a reluat teza pe care o susține încă de la preluarea mandatului de ministru, cu privire la renegocierea PNRR. În opinia lui Marius Budăi - diferită de cea a celorlalți lideri ai coaliției care spun că programul va duce la dezvoltarea României – PNRR ne va condamna la sărăcie, dacă nu va fi renegociat. Mai mult, el susține că nu s-a temut atunci când premierul i-a cerut demisia și nici de acum înainte nu se va teme. Astfel că va susține renegocierea PNRR.

„Renegocierea PNRR o văd mult mai largă decât până acum. (...) Nu înţeleg de ce în PNRR nu avem niciun euro pentru managementul apei în România, pentru irigaţii. Trebuie să discutăm acest aspect. Nu înţeleg de ce în PNRR trebuie să fim condamnaţi la sărăcie. Şi acest aspect trebuie să fie discutat şi cu siguranţă va fi discutat. Vă spun sincer: nu m-am temut nici când un anumit premier mi-a cerut demisia. Nu mă voi teme nici de acum încolo şi nu voi renunţa”, a mai spus Marius Budăi.