ANUNȚ IMPORTANT de la Ministerul Educației. NOI criterii în ȘCOLI

ANUNȚ IMPORTANT de la Ministerul Educației. NOI criterii în ȘCOLI

Ministerul Educației Naționale a stabilit noile criterii de evaluare a Școlilor Doctorale. Conform metodologiei semnate de ministrul interimar al Educației, Rovana Plumb, procesul va începe cu o autevaluare făcută de fiecare universitate până cel târziu pe 15 februarie 2019. Apoi, ARACIS sau o agenție străină va evalua fiecare domeniu de studii de doctorat.

Ideea evaluării pornind de la un raport făcut chiar de universitate cu privire la corectitudinea propriei sale activități este similară celei avansate în 2015-2016 de fostul ministru Adrian Curaj, care a atras critici dure din partea societății. Propunerea lui Curaj venea, însă, cu o procedură de verificare a plagiatelor din cadrul universităților. În actuala metodologie semnată de Plumb, plagiatele din istoricul școlilor doctorale nu există, în procesul de evaluare.

Noua Metodologie de evaluare a studiilor universitare de doctorat, semnată de ministrul interimar Rovana Plumb și obținută de Edupedu.ro, prevede că, în termen de 45 de zile, Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) este obligată să realizeze „ghidul de evaluare a studiilor universitare de doctorat, respectiv fişele vizitei, adoptate prin hotărâri ale Consiliului ARACIS”.

Evaluarea este realizată de către ARACIS sau de o altă agenție de asigurare a calității din străinătate. „În activitatea de evaluare a școlilor doctorale, Agenția cooptează studenți și experți internaționali”, prevede metodologia, în conformitate cu Legea Educației. În plus față de prevederile legii, metodologia introduce și studenții, în evaluarea domeniilor de studii universitare de doctorat.

În document se precizează că, pentru a-și menține acreditarea, fiecare școală doctorală trebuie să fie evaluată din 5 în 5 ani. Această evaluare periodică se realizează pe domenii de studii universitare de doctorat, „de către Agenție, pe bază de contract”.

Până pe 15 februarie 2019, instituțiile care organizează doctorate trebuie să facă un raport de evaluare internă și să ceară Agenției să evalueze fiecare domeniu de studii universitare de doctorat, prevede metodologia. Agenția numește apoi o comisie de experţi, care analizează raportul de evaluare internă și verifică, prin vizite la universitatea solicitantă, dacă îndeplinește standardele pe domenii şi face propriul raport de evaluare.

În cazul în care constată că s-au respectat standardele și criteriile de calitate, Agenția propune Ministerului Educaţiei să mențină acreditarea pentru domeniul de studii universitare de doctorat evaluat.

Agenția care a realizat evaluarea propune Ministerului Educaţiei menținerea sau retragerea acreditării școlilor doctorale, precum și menținerea sau retragerea acreditării domeniilor de studii universitare de doctorat.