„Diamantele de Maramureș erau adunate după ploaie de către locuitori și trimise la Viena, iar împăratul le dădea oamenilor surplus la pășunat, în funcție de cantitatea trimisă. În plus,se obținea și dreptul la pescuit pe Tisa, la lostriță, ceea ce în zilele noastre a dispărut, alături de diamante. Și lostrița și diamantele! Nu se mai găsește roca în care apare. Diamantele de Maramureș sunt niște cristale de cuarț perfect fațetate, limpezi, cristalizate, care strălucesc ca diamantul șlefuit. Aceste diamante se mai găsesc pe malul celălalt al Tisei, în Ucraina, apar în rocă, cam până la 8 milimetri de limpezimea aceasta”, a precizat Emil Șpiac.

Diamantele de Maramureş au fost prezentate, vineri, la Expoziţia Mineralia, care se desfăşoară la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Târgu Mureş, până în data de 10 martie. În cadrul evenimentului, geologul a prezentat câteva mostre de diamant de Maramureș, găsite la Bocicoiu Mare, pe malul Tisei.

„La Ojdula, în judeţul Covasna, se mai găsesc astfel de diamante, de dimensiuni ceva mai mari, însă mult mai rare, în acelaşi tip de roci. Acestea au fost folosite în jurul anului 1900 ca lagăre în ceasornicărie de către cei care au făcut ceasurile din turnurile bisericilor. Ceasornicarii le cumpărau în Braşov şi le foloseau. Acum se găsesc foarte greu. La Bocicoiu Mare pe nişte drumuri făcute de capre, care urcă pe acolo, după ploaie ele mai pot fi culese, dar foarte rar. Le vezi că strălucesc, dar găsiţi două-trei bucăţi. La noi în ţară au o valoare istorică fiindcă s-au manifestat în timpul respectiv, iar acum doar valoare de colecţie”, a mai spus inginerul geolog.

Andrei Gorduza, coordonatorul expoziției Mineralia a ținut să precizeze faptul că, la fiecare ediție, fiecare participant își dorește să creeze o feerie minerală, prin expunerea unor produse interesante, unele deosebit de valoroase, iar altele care se regăsesc destul de rar în natură.

Dat fiind faptul că, expoziția a avut loc cu ocazia zilei de 8 martie, organizatorii au oferit reduceri consistente la toate bijuteriile expuse.