Anunţ de la Bruxelles. Sunt vizate maşinile care alimentează cu benzină şi motorină

Anunţ de la Bruxelles. Sunt vizate maşinile care alimentează cu benzină şi motorină

Guvernul regional din Bruxelles a anunţat vineri că din 2030 vor fi interzise în regiune maşinile care alimentează cu motorină, în timp ce automobilele care folosesc benzină vor fi interzise din 2035.

Anunţ la Bruxelles. Sunt vizate maşinile care alimentează cu benzină şi motorină. În prim-plan este încercarea de a atinge obiectivul Uniunii Europene în legătură cu neutralitatea emisiilor de carbon în 2050.

Interdicţia va fi aplicată şi în cazul autovehiculelor care circulă cu GPL, dar şi pentru automobilelor hibride (n.r. - din 2035). „Prin acest nou pas în transformarea Bruxellesului într-o zonă cu emisii reduse, confirmăm dorinţa regiunii de a opta pentru o tranziţie climatică care este una corectă din punct de vedere social”, a declarat Rudi Vervoort, cel care este preşedintele regiunii Bruxelles.

Este o veste proastă şi pentru cei care au scutere diesel. Şi ele vor fi interzise în regiunea Bruxelles din 2025. Scuterele cu motoare pe benzină vor fi interzise din 2028, iar motocicletele vor mai putea circula doar până în 2035.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reprezentanţii Agenţiei pentru protecţia mediului din Bruxelles au subliniat că transportul rutier este responsabil pentru 30% din cantitatea totală de CO2 în regiunea Bruxelles. Totuşi, emisiile au rămas la un nivel constant de când a început observarea lor, în 1990.

Autorităţile citate au şi un plan numit „The Low Emission Mobility Brussels”, care are ca obiectiv să evite 100 până la 110 morţi premature pe an din cauza poluării aerului în Bruxelles. Planul ar ajuta inclusiv la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în sectorul transporturilor cu 65% până la 75%, până în 2030.

Mai departe, Guvernul regiunii Bruxelles intenţionează să instaleze 20.000 de staţii de încărcare electrice. De asemenea, guvernanţii vor să investească sume mari în mobilitate. Este vorba despre aproape un miliard de euro, sumă destinată transportului public numai în 2021.

În martie 2021, nouă state membre UE au cerut Comisiei Europene să stabilească o dată fermă de la care să fie interzisă vânzarea de noi automobile echipate cu motoare diesel şi pe benzină în UE, în contextul obiectivelor climatice.

În ceea ce priveşte noile autoturisme din Europa, Comisia Europeană va propune standarde mai stricte pentru emisiile de CO2. Va fi schiţat un pachet mai amplu de politici, iar anunţul este programat pentru 14 iulie. UE ţinteşte reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% în 2030.