Ministrul Sănătăți a anunțat duminică, pe lângă suplimentarea paturilor ATI, alte măsuri menite să controleze valul 3 al pandemiei. Acesta a făcut apel la populație să se vaccineze pentru a pune capăt mai repede pandemiei.
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a susținut duminică, o conferință de presă, la sediul ministerului, în care a prezentat principalele măsuri în gestionarea pandemiei decise de autorități.
"Vedem o rată de infectare în creștere și familii întregi care ajung la spital"
"Numărul pacienților cu Covid-19 internați la terapie intensivă a atins la un nou nivel record, punând presiune pe secțiile ATI din toată țara. Avem astăzi două noi recorduri, care nu sunt menite să ne bucure: primul este cel mai mare număr de infectați și internați cu Covid-19, iar al doilea: cel mai mulți pacienți la ATI.
Acest val 3 nu ar trebui să-l judecăm doar prin prisma cifrelor pe care le vedem, el vine peste valurile anterioare, care au lăsat în urmă un număr însemnat de pacienți. Vedem de asemenea o rată de infectare în creștere, vedem apariția bolii și la pacienți fără comorbidități. Vedem familii întregi care ajung la spital. Vedem de asemenea copii: avem în acest moment 167 de copii internați, din care 16 sunt în secții ATI, doi dintre ei intubați", a declarat ministrul în debutul conferinței.
Secțiile UPU vor fi degrevate prin implicarea altor spitale și dechiderea a noi centre de evaluare
Astfel, o a doua măsură decisă de autorități, pe lângă suplimentarea paturilor ATI; se referă la degrevarea secțiilor UPU prin implicarea altor 4 spitale (Spitalul Monza, Victor Babeș. Spitalul Județean Ilfov, și Centrul Caraiman). "La cifrele pe care le vedem în fiecare zi, trebuie să adaugăm un număr de pacienți care se află la UPU mai mult decât trebuie", a precizat ministrul. Se vor lărgi centrele de evaluare pentru formele non-severe de infecție Covid și se vor deschide alte centre noi pentru a slăbi presiunea de pe secțiile UPU ale spitalelor din marile orașe.
Operațiile elective vor fi amânate, spitalele de boli cronice vor prelua urgențele non-Covid
O altă măsură decisă de autorități se referă la integrarea spitalelor de bolnavi cronici pentru urgențele non-Covid și implicarea spitalelor de retea (MAI, SRI, MAPN). Demnitarul a mai precizat, în conferința de presă de duminică, faptul că operațiile și procedurile elective vor fi amânate.
"Va trebui ca spitalele de boli cronice să se implice mai bine. De asemenea, urgențele de patologie non-Covid vor fi redirecționate către alte spitale. Anumite spitale/secții vor fi concesionate pentru tratamentul pacienților Covid. Mizăm de asemenea pe ajutorul spitatelor de rețea (MAI, SRI, MAPN) ", a declarat Vlad Voiculescu.
"A treia măsură luată este aceea a concentrării a tuturor forțelor în perioada următoare față de pacienții care au COVID-19. Asta ar putea să însemne ca anumite spitale, secții și o parte a resurselor umane să fie concentrate către acești pacienți. Asta vine cu un cost. Toate aceste măsuri vin cu costuri".
"Vor avea vaccinuri pentru toată lumea. În maximum două luni vom putea învinge valul 3"
Voiculescu a invocat însă cea mai acută a sistemului medical, și anume lipsa resursei umane. "Este nevoie de concentrarea tuturor forțelor pe exigența momentului, îngrijirea pacienților Covid. Sistemul medical nu poate duce de unul singur pe umeri povara pandemiei. Nu putem trage la infinit de aceiași oameni. În curând vom avea destule vaccinuri pentru toată lumea.
Prin respectarea măsurilor de protecție și prin vaccinare câștigăm timp. În maximum două luni cu aceste decizii, prin vaccinare și măsuri de protecție vom putea învinge valul 3. Cu un comportament responsabil putem salva mai multe vieți decât s-au pierdut la Revoluție. Intrăm într-o perioadă în care va fi proba unei generații. Vom afla cât de puternici și solidari putem fi", a declarat ministrul Sănătății.