Anunţ-bombă! Oamenii de știință spun că Luna este mult mai tânără decât se credea

Anunţ-bombă! Oamenii de știință spun că Luna este mult mai tânără decât se credea

Luna este „un copil”, potrivit celor descoperite de către oamenii de știință.

Cercetarea, publicată în revista Science Advances, ajustează vârsta Lunii de la 4.51 miliarde de ani la 4.425 miliarde. Luna ar fi un corp cosmic cu mult mai tânăr decât presupuneau oamenii de știință, conform unui nou studiu care indică faptul că satelitul natural al Pământului ar fi apărut cu 85 de milioane de ani mai târziu decât se credea.

Cum s-a format Luna

Când o planetă de dimensiunea lui Marte a fost distrusă în coliziune cu tânărul Pământ, un nou corp a fost creat din resturile evacuate în timpul acestei coliziuni, formându-se Luna.

Geofizicienii planetari de la Centrul aerospațial german (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt; DLR), condus de Maxime Maurice, împreună cu cercetătorii de la Universitatea din Münster, au folosit un nou model numeric  de calcul pentru a reconstrui momentul în care a avut loc evenimentul - acum 4.425 miliarde de ani. Presupunerile anterioare cu privire la formarea Lunii s-au bazat pe o vârstă de 4,51 miliarde de ani - adică cu 85 de milioane de ani mai devreme decât arată noile calcule.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tot în studiu se arată că Luna a avut și un ocean de 1.000 de kilometri adâncime

Conform teoriei de mai sus care susține formarea Lunii după o ciocnire dintre Pământ și o altă planetă, satelitul natural al Terrei era un mare ocean din rocă topită la puțin timp după nașterea sa. În prezent, cea mai precisă estimare a vechimii mostrelor de rocă provenite din acel ocean primordial de lavă indică vârsta de 4,360 miliarde de ani.

De cealaltă parte, aici, pe Pământ, oamenii de știință au descoperit urme în mai multe locuri ale unui fenomen major de topire ce s-ar fi produs în urmă cu aproximativ 4,45 miliarde de ani. În consecință, oamenii de știință susțin că acest eveniment cosmic catastrofal ce a dus la nașterea Lunii s-a produs în acea perioadă, cu aproximativ 85 de milioane de ani mai devreme.

„Rezultatele studiului arată că oceanul Lunii a avut o durată de viață lungă și a avut nevoie de aproape 200 de milioane de ani pentru a se solidifica pe deplin”, a declarat autorul principal Maxime Maurice, geofizician la Centrul aerospațial german, într-un comunicat de presă.

Cea mai veche rocă lunară nu este chiar aşa de veche

Oamenii de știință sunt în mare măsură de acord cu istoria formării lunii. Cu toate acestea, nu au reușit să  dateze exact vârsta. Cercetătorii de la DLR și Universitatea din Münster au stabilit momentul în care Luna a fost formată folosind o metodă nouă, indirectă: Calculele noastre arată că acest lucru s-a întâmplat cel mai probabil chiar la sfârșitul formării Pământului, spune Sabrina Schwinger, un alt coautor al studiului, care descrie secvența cronologică a evenimentelor, notează phys.org.