Anunț oficial! Adio, salarii mărite. S-au simțit protejați, dar au fost loviți crunt

Ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

Virgil Popescu i-a dat replica lui Valentin Lazea, de la BNR. Veste cruntă o dă ministrul Economiei, care a declarat în exclusivitate la Antena 3 că salariile vor fi îngheţate în 2021.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat joi că „aproape cu certitudine” salariile demnitarilor vor fi înghețate în 2021. Popescu a precizat că nu este vorba de tăiererea salariilor bugetarilor, ci despre o eventuală înghețare.

Virgil Popescu i-a dat replica economistului-șef BNR Valentin Lazea care a spus că salariile bugetarilor ar putea fi tăiate cu 20% : „Este parerea dansului, un scenariu la care dansul s-a gandit. Nu vorbim de taierea salariilor bugetarilor. Vorbim eventual de inghetarea, aproape cu certitudine, a salariilor demnitarilor”, a spus Popescu aflat în direct la Antena 3.

După ce Valentin Lazea a afirmat că tăierea salariilor bugetarilor cu 20% și reducerea programului de lucru la patru zile pe săptămână reprezintă soluții de reducere a deficitului bugetar în 2021, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale de României, Dan Suciu, a declarat că măsura nu este o propunere oficială a Băncii Centrale și că nu Valentin Lazea decide cum să se reducă deficitul bugetar.
Valentin Lazea-BNR: Fără măsuri de ajustare, deficitul bugetar va depăși anul viitor 8% din produsul intern brut, după ce în acest an este prognozat de Guvern la peste 9%, a avertizat, joi, economistul-şef al BNR, Valentin Lazea în cadrul unui eveniment online cu specific financiar. În 2021 deficitul trebuie să ajungă sub 7% anul viitor iar în 2024, care este an electoral, acest indicator trebuie să coboare sub 3%.

În situaţia în care guvernul format după alegerile din decembrie își va propune să înghețe salariile și pensiile, acest lucru nu va fi suficient pentru corecţia deficitului, pentru că sunt cheltuieli de natură nesalarială care trebuie să crească. În plus, există cheltuieli deja legiferate care urmează să producă efecte, cum ar fi creșterea alocațiilor sau creșterea salariilor profesorilor.

O scădere a numărului de angajați ai statului nu pare fezabilă în actualul context în care pandemia va duce la creșterea șomajului din sectorul privat.

Lazea: E anormal ca salariul mediu la stat să fie mai mare decât la privat

Își va permite statul să concedieze bugetari și să adauge șomeri din sectorul de stat la șomajul deja crescut din sectorul privat? E un mare semn de întrebare. Dar asta nu înseamnă că statul e legat de mâini și de picioare.

În opinia acestuia, o soluție ar fi săptămâna de lucru de 4 zile pentru bugetari şi, în mod corespunzător, o reducere de o cincime a salariului.

Măcar așa s-ar ajunge la un cvasi-echilibru între salariile din sectorul bugetar și cele din mediul privat. O altă soluție ar fi o intrare (o angajare, n.r.) în sectorul bugetar la 7 ieșiri  (plecări voluntare sau pensionări), măsură care s-a mai aplicat în trecu,  arată Lazea.