Anul Șobolanului Alb de Metal, Yang, începe prost pentru chinezi. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
- Radu Stefanescu
- 25 ianuarie 2020, 01:38
În acest weekend încearcă, măcar încearcă, să nu mai vezi munţi acolo unde sunt doar muşuroaie, să nu exagerezi inutil obstacolele. Renunţă la încăpăţânarea care mai rău te încurcă!
25,26 ianuarie
Anul Șobolanului Alb de Metal, Yang, începe prost pentru chinezi. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
Pe 25 ianuarie s-au născut Somerset Maugham, Virginia Woolf, Antonio Carlos Jobim, Eusebio, Eduard Şevarnadze, Ion Dolănescu, Ion Hobana, Pius Brânzeu, Alexandru Bârlădeanu, Ion Bălăceanu, Catul Bogdan, iar pe 26 ianuarie s-au născut Paul Newman, Douglas MacArthur, Angela Davis, Roger Vadim, Nicolae Ceauşescu, Ion Cristinoiu, Iuliu Merca, Nicolae Balotă.
Sinaxar, pe 25 ianuarie este Sf. Grigore Teologul. În folclor se spune că Sf. Grigore păzeşte împotriva ologelii. Şi că Sfântul este şi el şchiop. Este evidentă referirea la Lupul Şchiop, care în această perioadă îşi exercită latura punitivă. Pe 26 ianuarie sunt Iosif cel Milostiv, Xenofont, Maria, Arcadie și Ioan.
Suntem într-o perioadă folclorică, care ține până pe 7 februarie. Se întinde o veche, o foarte veche sărbătoare, care vine de la începutul începuturilor. Filipii de iarnă, poate cea mai importantă sărbătoare de iarnă – consacrată lupilor.
A doua zi a Filipilor de iarnă, este 26 ianuarie, care se serbează mai ales de tâmplari, dulgheri, tăietori de lemne. Se ţine de la miezul zilei pentru sănătate şi ca uneltele tăietoare să nu producă accidente. De astăzi şi până pe 7 februrie nu se împrumută nimic din casă. Nerespectarea interdicţiei atrage boală (bubele) şi pagubă.
Demult, demult, dacii care suntem noi şi analizele genetice ne sunt martore, ei bine dacii, sau geții, cum se mai numeau, aveau unele credinţe asemănătoare cu cea care urma să fie credinţa creştină. Dacii credeau că sunt nemuritori şi că sufletul lor se ridică la ceruri, sub forma unor... lupi de fum! Mai târziu, după ce l-au zeificat pe înţeleptul călător Zamolxe, "cel cu suflet bun", dacii credeau că Zeul lor îi primeşte în ţara lui minunată, în paradis.
În termeni dogmatici este vorba de "înălţare", unirea sufletului cu Dumnezeu şi ca rezultat, o entitate de energie pură, cu puteri nelimitate, dumnezeieşti. Înălţare este foarte rară şi are loc numai în anumite condiţii. Iisus, când S-a întors prima data, era o astfel de "fiinţă de lumină"! Dar mai înainte și-a arătat puterea de ființă de lumină în timpul schimbării la față de pe munte.
Dacii ştiau mai demult acest lucru, ca şi multe alte popoare europene. Credeau cu simplitate, dar puternic, că dacă îşi incinerează morţii le dau suficientă energie, energia focului, ca să facă marele salt... dincolo! Să ne amintim de fabuloasele ruguri ale nordicilor şi de drakkarele incendiate pentru regii vikingilor.
Tot dacii au luat de la greci filozofia destinului. Grecii credeau că soarta fiecărui om este determinată nu de marele Zeus, stăpânul oamenilor şi al zeilor, ci de modestele Moire, Zeiţele nemuritoare ale Destinului, care locuiesc în Olimp.
Chiar soarta lui Zeus şi a zeilor este în mâna Moirelor. Moira pe nume Clotho toarce fiecărui muritor firul vieţii, sorocind cât va trăi. Când ea rupe firul şi viaţa se sfârşeşte... A doua Moiră, Lahesis, trage, cu ochii închişi, sorţii omului, stabilind cum va fi viaţa. Nimic nu poate schimba soarta pentru că a treia Moiră, pe nume Astrops, înscrie pe un sul lung tot ce s-a stabilit şi întâmplat în cursul vieţii!
A propos de Moire înclin să cred că cei trei senatori de pe cosoni nu sunt deloc patricieni romani ci sunt cele trei Moire, destinul, adică. De ce? Simplu, așa cum se mai poate vedea de pe cosonii bine păstrați, cele trei siluete nu poartă toga roman a a patricienilor ci peplumul femeilor din Grecia antică. QED!
Dragi lupi, padawani şi hobbiţi aveţi grijă de voi, nu fiţi copiii care se bat cu bulgări de zăpadă. Iarna era, în mitologia Nordului dar și în cea traco-geto-dacică, Anotimpul Morţii. Fiţi atenţi, nu vă jucaţi cu soarta, nu fiţi nesăbuiţi! Poate jucaţi un rummy sau o canastă cu un ceai Darjeeling, cu mult rom de Havana şi nu vă duceţi la munte! Pentru că, după cum aţi constatat, dacă aveţi un accident, Doamne fereşte, statul, pe care-l plătim de sărăcim, nu este în stare să intervină! Poate, în Alpi? Și țineți cont că în acest weekend este cea mai depresivă perioadă a anului!