Anul în care dolarul se poate prăbuși

Anul în care dolarul se poate prăbuși

Administrația Biden nu și-a ascuns intenția de a crește exponențial cheltuielile sociale în defavoare investițiilor. Împreună cu criza economică și cu criză sanitară, aceasta poate constitui lovitura de grație dată dolarului.

Anul în care dolarul se poate prăbuși. O mulțime de indicii arată acest lucru.

Pe 8 ianuarie 1835, președintele Statelor Unite, Andrew Jackson, a realizat ceea ce nici un alt președinte nu mai făcuse și nici nu va mai face după aceea: a plătit datoria națională.

Jackson a fost un conservator fiscal convins, arată Simon Black într-o analiză pentru Sovereign Man. Disprețuia băncile și, potrivit biografului său, considera banca centrală drept „magie neagră. Tot el numea datoria națională un „eșec moral”.

Ne puteți urmări și pe Google News

De aceea, a achitat integral datoria – circa 5 milioane de dolari.

Datoria zero

A fost pentru prima și ultima dată în istoria SUA când datoria națională a fost zero.

Până la sfârșitul anului 1835, ajunsese la 33.733 de dolari. În trei ani, era de o sută de ori mai mare: 3,3 milioane de dolari. Iar în 1847 crescuse de încă zece ori: 33 de milioane.

Tendința a continuat, scrie Black. Datoria națională a depășit pentru prima dată 1 miliard de dolari în timpul Războiului Civil. Apoi 10 miliarde de dolari, în timpul Primului Război Mondial. După care 100 de miliarde în Al Doilea Război Mondial.

Pragul de 1 trilion l-a depășit la apogeul Războiului Rece, la începutul anilor 1980.

Iar pe cel de 10 trilioane în 2008, după ani de război în Irak și Afganistan, urmați de criza financiară globală.

În prezent, datoria națională este de 28 de trilioane de dolari, cu 40% mai mare decât întreaga economie a SUA. Și cu siguranță ea va atinge 30 de trilioane în următoarele câteva luni, afirmă analiza citată.